nieuws

Sterk Arcadis is weer in voor grote overnames

bouwbreed

Arcadis laat zijn terughoudendheid varen ten aanzien van grote overnames. Het ingenieursbureau heeft een financiële armslag van een slordige 200 miljoen euro om zijn positie verder te versterken.” We zijn met meerdere bedrijven in gesprek. Zowel grotere als kleinere”, zegt bestuursvoorzitter Harry Noy. “Afgelopen jaar zijn we bescheiden geweest. De focus lag op de integratie van eerdere aankopen zoals Blasland, Bouck & Lee in de Verenigde Staten en AYH uit Engeland. Beide bedrijven doen het beter dan verwacht”.

Arcadis sprokkelde vorig jaar via de aankoop van zes bureaus 53 miljoen euro extra omzet en 485 medewerkers bij elkaar. De aanwinsten bevinden zich in de Benelux, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten.
“Aan ons de taak de bureaus te overtuigen dat ze binnen Arcadis een betere positie in de markt krijgen. Geen enkel bedrijf in onze sector heeft zowel in Europa als Amerika zo’n krachtige positie als Arcadis. Dat maakt ons aantrekkelijk”.
Volgens topman Noy is bij de uitbreiding van de Arcadis-familie nadrukkelijk nog een tweede factor in het geding: de cultuur van het bedrijf. “Ons beroep is in sterke mate mensenwerk. Ze willen – ook in het nieuwe perspectief – het werk op dezelfde manier kunnen blijven doen. Wij hebben de reputatie dat zoiets kan binnen Arcadis. Amerikaanse en Engelse bedrijven hebben meer de naam dat alles voortaan op hun wijze moet gebeuren”.
In Nederland gaat Arcadis’ eerste interesse niet uit naar naar een grote overname. Dat levert volgens bestuurder Michiel Jaski slechts meer van hetzelfde op. De ogen richten zich vooral op kleinere bureaus, als gerichte aanvulling op het huidige netwerk van v aardigheden.

Thuisland

Arcadis slaagde erin vorig jaar zijn operationele winst met 50 procent te verhogen tot 50 miljoen euro. De omzet steeg met bijna een kwart tot 1.233 miljoen euro.
Hoewel de Nederlandse markt sterk aantrekt, daalde het aandeel van het thuisland van 29 tot 26 procent. De Verenigde Staten vormen een steeds groter deel van de koek. Het aandeel steeg van 35 naar 42 procent.
In Nederland schreef Arcadis vorig jaar 323 miljoen euro in de boeken bij. De marge werd opgekrikt van 5,9 naar 7,8 procent. In de Verenigde Staten scoren de ingenieurs – op 518 miljoen euro – een voordelige marge van 10,5 procent.
Nog steeds de meeste omzet put Arcadis uit het segment infrastructuur: 562 miljoen euro. Het hoog renderende Milieu (12 procent marge) is met 465 miljoen euro sterk in opkomst. Het segment Gebouwen bracht vorig jaar 206 miljoen in het laadje.

Reageer op dit artikel