nieuws

Stad Verviers in rep roer over heroplevingsoperatie gemeente

bouwbreed

In de Waalse stad Verviers wordt binnenkort een referendum gehouden over het omstreden winkelcentrumproject van de Nederlandse groep Foruminvest uit Naarden, waarmee een investering is gemoeid van 150 miljoen euro.

Foruminvest heeft vergevorderde plannen om in het centrum van de stad een grootschalige overkapping met winkels en woningen te bouwen over de rivier de Vesder. Daarvoor moeten 83 panden worden gesloopt. Bij de bevolking van Verviers bestaat groot verzet tegen 220 meter lange overkapping van de rivier.

Schade

De milieubeweging vreest grote milieuschade. De actiegroep Vesdre-Avenir heeft 5400 handtekeningen verzameld die nodig zijn voor het houden van het referendum.
Of een “neen” van de bevolking de overdekking van de Vesder kan tegenhouden, is twijfelachtig. De uitslag van het referendum is niet bindend. Bovendien zien de plaatselijke en regionale Waalse politici het project wel zitten onder het mom dat “de vooruitgang en modernisering niet aan Verviers mogen voorbijgaan”. Perschef Erika Dubois van Foruminvest België in Brussel, dat de supervisie heeft over het winkelcentrumproject in Verviers, weigert desgevraagd elke informatie te verstrekken rond de vraag hoe de plannen er momenteel bij staan. Die worden voorlopig angstvallig achter slot en grendel gehouden, alsof het om een staatsgeheim gaat. “Pas op 18 april wil Foruminvest België meer bijzonderheden over het project kwijt. Vóórdien mag er niet over worden geschreven”, zo klinkt het vastberaden in Brussel.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Verviers gaat het om een “stadsheroplevingsoperatie”, die zowel door het stadsbestuur als de Waalse gewestregering werd goedgekeurd en die zeer rijkelijk door de overheid wordt gesubsidieerd.
Er doen ook privé-partners mee met als verplichting om naast commerciële bestemmingen zoals winkels en horecabedrijven ook in huisvesting te investeren.

Overdekt

Het project kreeg de naam “De Oevers van Verviers” opgeplakt. De Vesder wordt over een afstand van 225 meter tussen twee bruggen pal in het stadscentrum overdekt met een dak dat een enorme golf moet voorstellen, die de “continuïteit van de rivier moet suggereren”. Dat werd aanvankelijk gezegd, maar nadien kwam Foruminvest met de bekentenis dat men zich vergist had: “We zijn tot het besef gekomen dat men de gegolfde dakbedekking van nergens in de omgeving zal kunnen zien. Als men ze al ziet, dan is het enkel vanaf het viaduct van de snelweg en dat slechts gedurende een fractie van een seconde.”

Overdreven

Om de tegenstanders van het project te doen geloven dat hun gehechtheid aan de rivier wat overdreven is, gooide Foruminvest ook nog eens olie op de golven met de uitspraak dat “de Vesder in Verviers nooit zal zijn wat de Maas is in Maastricht en Luik”.
De breedte van het project beslaat de volledige ruimte tussen de Rue du Brou-Harmonie en de Rue Spintay. De totale handelsoppervlakte wordt 32.000 vierkante meter, terwijl er voor de 83 woningen die tegen de grond gaan een nieuwe woonoppervlakte komt van 4500 vierkante meter met 35 appartementswoningen. Er is ook een ondergrondse parkeerruimte gepland van drie verdiepingen met plaats voor ruim 1300 auto’s.

Reageer op dit artikel