nieuws

Licentie starterswoning op maat geleverd

bouwbreed Premium

Woningen rug-aan-rug bouwen, scheelt grond en dus – flink – in kosten. Het begint een beproefd concept te worden voor starterswoningen. Uit Wijchen komt een flexibel ontwerp dat voor iedereen in licentie beschikbaar is. “Wij regelen zelfs de bouwvergunning”, zegt Mark van Thiel.

Van Thiel is directeur van Belin Projectontwikkeling uit Wijchen en stuwende kracht van het initiatief dat moet leiden tot betaalbare maar ruime starterswoningen. In zijn thuisgemeente krijgt hij de kans te laten zien dat het werkt.
Pal langs de A326 – geen gedroomde bouwlocatie – ontwikkelt hij in samenwerking met de gemeente een buurtje met 245 woningen. Dit plan, Lambrasse, afgeleid van het Franse embrasse (omhelzen), wordt zijn uithangbord. De ‘omhelzing’ vindt plaats door een bebouwingslint van ongeveer 700 meter langs de snelweg: een beschermende arm die lawaai en fijn stof buiten houdt. Het is een opvallende truc die ook al wordt toegepast aan de A4 bij Leiderdorp.
Hoewel sprake is van een standaard woningontwerp, zijn veel variaties mogelijk, zowel in vorm als in grootte. “Aan de hand van een prijsschema is direct te zien wat de extra kosten zijn.”
De goedkoopste variant van deze zogenoemde Wegawoning krijgt een inhoud van 350 kuub en een oppervlak van 107 vierkante meter. Bij een gangbare grondprijs en aanbesteding kan een starter er voor 128.000 euro eigenaar van worden. Afhankelijk van de uitvoering kan het woonoppervlak oplopen tot 191 vierkante meter, voor een navenante prijs. Voor de bodemprijs van 128.000 euro mag de grond niet meer kosten dan 200 tot 250 euro per vierkante meter. Anders loopt de prijs op.

Licentie

De licentieprijs loopt tegen de 5000 euro per woning; afhankelijk van de aantallen is het wat meer of minder. “Tel de grondprijs erbij en de bouwkosten en de kostprijs per woning zijn exact te berekenen.”
Van Thiel gaat uit van een ruimtebehoefte van 60 tot 75 vierkante meter, inclusief twee parkeerplaatsen op eigen grond. Er is ook nog een inpandige garage. “Dit is de eerste starterswoning met garage”, stelt hij. Naast die garage bevindt zich de entree. Buiten zitten kan op een groot balkon op de eerste verdieping.
Een woonkamer op de begane grond zou bij een beukmaat van 5,10 meter niet handig zijn, weet Van Thiel. De entree en de trap leggen al een flink beslag op de beschikbare ruimte. Ook op die in de gevel, waardoor te weinig plaats overblijft voor een flink raam. Een woonlaag hoger is een glazen schuifpui mogelijk over de volle breedte. “Zelfs op het noorden voldoet de daglichttoetreding dan aan de norm.”
De eenvoudigste uitbreiding van het basismodel, de drielaagse starterswoning met twee slaapkamers, is een vierde bouwlaag. Die biedt ruimte voor een derde en vierde slaapkamer of een hobbyzolder. De meerkosten zijn een kleine 10.000 euro, waarmee de startersdoelgroep ruimschoots in beeld blijft.
De woningen van Lambrasse die het lucht- en geluidsscherm vormen, staan met het gezicht naar de wijk; de muur aan de rugzijde vormt de geluidswal. Daarin zijn uitbouwen gemaakt waarmee de prijs oploopt tot een niveau waarbij starters plaatsmaken voor ‘doorstromers’: 172.000 euro. “Maar met 191 vierkante meter zijn dit ook enorme woningen.”
Voor de geluidswal zijn de woonblokken gekoppeld tot een gesloten front. De achtergevel staat op slechts 10 meter van de wegrand. De lange en hoge barrière vormt ook in de achterliggende wijk Kraaijestein een welkome bijdrage tegen de geluidhinder. Maar dit obstakel voor geluid heeft zoals gezegd tevens een positief effect op de luchtkwaliteit. Hierdoor kan aan de fijnstofnorm worden voldaan. Pas toen dit effect werd aangetoond, ging de provincie akkoord met de bouw.
Dat de Wegawoning relatief goedkoop is, komt volgens Van Thiel door het beperkte grondbeslag, doordat geen achtergevel nodig is en doordat het concept tegen relatief geringe kosten verkrijgbaar is. Zoiets scheelt flink, zeker als je in kleine aantallen bouwt.”
Het bouwrijp maken van het terrein in Wijchen is begonnen en Van Thiel verwacht dat de bouw volgend jaar begint. “Eind 2008 zijn we klaar.” Om van Lambrasse een goed ogend geheel te maken, zijn nog een woontoren en twee ‘donjons’ toegevoegd met appartementen.
Omdat geen noemenswaardige privétuinen mogelijk zijn, is de aankleding van de openbare ruimte extra belangrijk, weet de ontwikkelaar. Daar moet het groene karakter worden gerealiseerd. Voor beheer en onderhoud van dat groen wordt een wijkvereniging opgericht waarvan iedereen verplicht lid wordt. Zo’n VvE-constructie is er ook voor gemeenschappelijk gebouwonderhoud bij de appartementen en de bouwkundige schermen tussen de woonblokken langs de snelweg.
De starterswoningen zijn alleen bestemd voor inwoners van Wijchen die aan de criteria van de gemeente voldoen. Zij krijgen te maken met een antispeculatiebeding dat de verkoopwinst 10 jaar lang afroomt met een jaarlijks 10 procent aflopend percentage.

Reageer op dit artikel