nieuws

Janssen de Jong groeit ook zonder pps-projecten

bouwbreed

Janssen de Jong Groep houdt zich voorlopig koest op de Nederlandse markt voor publiek private samenwerking. Dat zegt financieel bestuurder Pieter van Gulik van het Brabantse bouwconcern.

Volgens Van Gulik zijn de kosten van pps-trajecten in Nederland “zo hoog” dat Janssen de Jong ze liever links laat liggen. “Voor een bedrijf met onze omvang zijn de kosten simpelweg te hoog. De kans dat je het werk binnenhaalt is bovendien uiterst klein. Zonder pps-projecten zijn ook goede resultaten te behalen. Dat bewijzen wij althans.”
Janssen de Jong voerde afgelopen jaar de nettowinst met 16 procent op tot bijna 19 miljoen euro. De omzet steeg eveneens met 16 procent tot 465 miljoen. “De markt groeide vorig jaar met zo’n 5 procent. Dan doen wij het met 16 procent gewoon goed”, aldus Van Gulik. “Het heeft ons ook vrijwel geen geld gekost, want de groei is bijna helemaal autonoom tot stand gekomen.”
De toename van de omzet is bovendien niet ten koste gegaan van de winstmarge. Die bleef met 4 procent bovengemiddeld voor een bouwonderneming.

Betonnen hallen

Janssen de Jong zag de omzet in het cluster systeembouw met 36 procent stijgen tot 155 miljoen euro. Remco profiteerde vooral van de toegenomen vraag naar betonnen hallen in Roemenië, Bulgarije en Polen. Hercuton zag op zijn beurt de vraag naar kantoorsystemen en loft-architectuur stijgen.
Op de Nederlandse Antillen wist Janssen de Jong eveneens vooruitgang te boeken. De Brabanders namen vorig jaar de in opspraak geraakte aannemer De Antillen NV over van KWS. “Dat heeft niet zozeer voor meer omzet gezorgd, maar wel voor een hoger rendement.” De bouwer leverde op Curaçao twee aansprekende projecten op: de historische Pontjesbrug en de terminal van het Curaçaose luchthaven.
Van Gulik verwacht dat dit jaar de omzet boven het half miljard uit komt. Het bedrijf heeft voor 1 miljard euro aan werk in portefeuille. “Het betreft onder meer de bouw van vijfduizend woningen. Die zullen in de komende jaren gerealiseerd worden.”
Groeimogelijkheden ziet de bestuurder voor Remco in Roemenië en Oekraïne. Maar ook de projectontwikkelingstak moet nog meer omvang kunnen krijgen. “Bovendien breidden we nog steeds uit in de infrastructuur. We trekken op dat terrein steeds meer naar de Randstad.”
Janssen de Jong, dat sinds eind vorig jaar volledig in handen is van het management, streeft een jaarlijkse omzetgroei van 10 procent na.

Reageer op dit artikel