nieuws

De geheugenstoornis

bouwbreed

Skype voor een paar miljard overgenomen en vervolgens You Tube door Google. Twee recente gebeurtenissen die de harten van fervente internetters harder doen slaan. Ook beleggers kijken er met belangstelling naar.

Skype voor een paar miljard overgenomen en vervolgens You Tube door Google. Twee recente gebeurtenissen die de harten van fervente internetters harder doen slaan. Ook beleggers kijken er met belangstelling naar.
Is dit soms de voorbode van een nieuwe internethype, vragen deskundologen zich af. Het woord nieuwe economie durft niemand gelukkig meer in zijn mond te nemen. Hoewel gebruik van die term wellicht geholpen zou hebben met het opfrissen van het nog niet zoverre verleden. Toen er nog mensen waarvan mocht worden aangenomen dat die een redelijk gezond verstand hadden rondliepen die meenden dat je door het opbouwen van miljardenschulden geld kon verdienen.
Nu zijn er deskundologen die wel doorhebben dat dit niet werkt. Die zoeken hun toevlucht in het feit dat het nu heel andere tijden zijn dan ten tijde van de glorieuze beursgang van Nina Brink’s kindje Worldonline. Die luidde toen het einde van de nieuwe economie in.
Vraag is echter of de tijden wel zo anders zijn. Bang om maar iets te missen, blijkt de it-branche opnieuw bereid te zijn miljarden neer te tellen voor iets waarvan maar moet worden afgewacht of het z’n geld wel opbrengt.
Wat dat betreft werken ze precies andersom dan hedgefunds. Die zijn gericht op kortetermijnwinst. Winstmaximalisatie zonder oog te hebben voor het voortbestaan op langere termijn is daar het credo. De gelijkenis is dat er bestuurders aan het hoofd staan met oogklepmentaliteit, gericht op slechts éé n doel.
In industri ë le sectoren is er nu wel een vergelijking mogelijk met de it-branche. Zo is de aankoop van Corus door het kleinere Tata ingegeven door concurrentieoverwegingen. Bang om de slag te missen dus. Daardoor is er domweg te veel betaald voor Corus, dat als pareltje alleen maar IJmuiden heeft. De assets van het voormalige British Steel zijn ongeveer de oudijzerprijs waard.
Dit betekent wel dat het voormalige Hoogovens keihard zal moeten werken om de vele miljarden terug te verdienen voor de familie Tata. Met andere woorden, de te hoge prijs die is betaald, kan zijn effecten hebben op de mogelijkheden om te investeren en daarmee op het langetermijnperspectief.
De belegger wordt er duidelijk alleen maar onrustig van. Vaste wijsheden gaan niet meer op en het richtinggevoel slaat op tilt.
Het is zelfs bij ijzersterke aandelen als de bouw te merken. Het waren weer ouderwetse Limburgse heuvels, centen erbij, centen eraf, Hieruit blijkt dat de geheugenstoornis nog steeds doorzet. Anders zouden de beleggers wel in bouwaandelen gaan. Die deden het na de teloorgang van de New Economy uitstekend.

Reageer op dit artikel