nieuws

Constructief krachtenspel noopt tot gietbouw

bouwbreed

Sterk uitkragende, ronde balkons en een terrasvormige constructie bepalen het ontwerp van het woonwerkcomplex De Eekenhof in Enschede. Het gebouw verrijst op een centraal punt in de wijk Roombeek die in 2000 grotendeels door een vuurwerkramp werd verwoest.

Vanwege de architectonische hoogstandjes gaat een groot constructief krachtenspel schuil in het gebouw dat in gietbouw is uitgevoerd.
Om de tordatie in het gebouw op te vangen, kozen constructeur Schreuders Bouwtechniek en aannemersbedrijf Te Pas Bouw voor gietbouw. Die spiraalvorm ontstaat doordat de breedplaatvloeren aan de achterzijde als een trap omhoog gaan en tegen het rechtopgaande, hoogste bouwvolume ‘duwen’. De draagconstructie is vergelijkbaar met een rij boeken die tegen een boekensteun drukt.
Het ontwerp is te danken aan een grote eik waar het gebouw omheen moest worden gebouwd. De boom was overgebleven na de ramp. De eik vormt straks het trotse middelpunt op het binnenplein.
Om het boek niet te laten omvallen is elke verdieping (totaal negen etages) in het hoogste bouwdeel aan de Roomweg uitgevoerd met een in het werk gegoten betonwand van 33 meter lang en 450 millimeter dik. Voor de stabiliteit wordt deze wand beëindigd met twee zijwanden in een soort weerhaak.

Vide

Centraal in het complex ligt een vide die, gezien de terrasvormige constructie, naar boven toe steeds kleiner wordt. Rondom de vide liggen de galerijen die de 52 appartementen ontsluiten. Bijzonder is dat rondom de vide een ringleiding is gelegd die de appartementen voedt met stroom, stadsverwarming en water.
Er is niet gekozen voor een ‘warm’ gietbouwsysteem waarbij alle nutsvoorzieningen in het werk zijn meegestort. “De cv-leidingen komen in de dekvloeren; de elektriciteits- en waterleidingen in de appartementen zijn wel meegestort”.
Elke etage van ruim 3 meter hoogte wordt opgetuigd in een cyclus van vier weken. Dat is haalbaar gebleken, de aanvoer van beton gebeurt volgens het schema en het weer heeft redelijk meegezeten. Bovendien is de kraan altijd bezet, een voorwaarde om een dergelijke stort- en uithardingscyclus te handhaven. Gekozen voor een flexibele wandbekisting, omdat elke wand in het complex anders is. Te Pas Bouw stelt de bekisting zelf samen. Voor de rondingen in het gebouw werden stalen kisten gemaakt. Waar nodig wordt gebruik gemaakt van zelfverdichtend beton.
De zeer riante balkons (75 vierkante meter is de grootste) vormen constructief een uitdaging. Tot de negende verdieping hangen de prefab balkons met iso-korven aan de breedplaatvloer vast.
De negende verdieping is een verhaal op zich. Het grootste balkon op de bovenste etage is 25 meter lang en kraagt 3 meter uit. Dit balkon wordt met de vloer meegestort en ondersteund met een tijdelijke stalen hulpconstructie die uit onder meer HE300B liggers bestaat. “Dit wordt constructief gezien een lastige klus, omdat de onderliggende verdieping geen gevels of kolommen bevat. Alle krachten moeten worden opgevangen door de onderliggende vloer. Als dit niet lukt, kiezen we voor doorstempeling via de steiger”, verklaart directeur Antoinette Logtmeijer van Te Pas Bouw. Na uitharding wordt de hulpconstructie verwijderd en kan het balkon zichzelf dragen.

Reageer op dit artikel