nieuws

Britse bouw ontdekt duurzaam bouwen

bouwbreed Premium

Een kleine veertig Britse aannemers, producenten van bouwmaterialen en projectontwikkelaars hebben de UK Green Building Council opgericht. Doel: het bevorderen van “de duurzaamheid van de gebouwde omgeving door het radicaal omgooien van de manier waarop die wordt gepland, ontworpen, gebouwd, onderhouden en beheerd.”

Volgens de raad is de gebouwde omgeving goed voor 50 procent van de uitstoot van broeikasgassen, terwijl de productie van de materialen daar nog eens 10 procent aan toevoegt.
De Britse organisatie, naar het voorbeeld van soortgelijke Green Councils in onder meer de VS en Australië, is officieel van start gegaan tijdens de groene bouwexpositie Ecobuild in Londen. Tot de initiatiefnemers behoren onder meer Hanson, Barratt Homes, Aggregate Industries en de bouwers Robert McAlpine en Laing O’Rourke.
Andere grote bouwbedrijven komen nog niet op de ledenlijst voor. Voorzitter is Peter Rogers, bestuursvoorzitter van ontwikkelaar Stanhope en een broer van architect Richard Rogers. Rogers: ”We hebben grote haast en willen binnen zes maanden komen met agressieve en haalbare doelstellingen voor de sector”. Hij spreekt in dit verband van de drie zero’s: zero CO 2 , zero water en zero afval. “Dit kan alleen bereikt worden door de bouwwereld zelf, met wetgeving door de overheid gaat het veel te lang duren.”

CO 2 -neutraal

De Britse regering kondigde afgelopen najaar bijvoorbeeld aan dat alle woningen in 2016 CO 2 -neutraal moeten zijn maar heeft niet aangegeven hoe dat kan worden bereikt. Rogers: “We leven nog steeds in de eeuw van de paardenkracht. Mensen willen grote auto’s, krachtige dingen, veel licht en apparaten in hun huis. Dat kan, maar men moet inzien dat we dat op een energie-efficiënte manier moeten doen.”
De GBC-voorzitter benadrukt dat ook meer moet worden gedaan aan het energieverbruik in bestaande woningen en kantoren. Volgens de Green Building Council kan de CO 2 -uitstoot van gebouwen met eenvoudige ingrepen met een derde worden teruggedrongen. “Er zijn negen miljoen spouwmuren in dit land die niet zijn opgevuld. Betere isolatie, het tegengaan van tocht en mensen aanmoedigen om apparatuur uit te zetten, zijn heel eenvoudig.” Daarnaast wil de groene raad ook kijken naar de plaats waar wordt gebouwd. “Als we doorgaan met ontwikkelingen buiten de stad, zal dat een vernietigend effect hebben.”

Reageer op dit artikel