nieuws

Rijkswaterstaat overweegt rijbanen op Houtribdijk te verdubbelen

bouwbreed

Rijkswaterstaat is bereid verbreding van de Houtribdijk naar vier rijstroken in overweging te nemen. De verbreding zou tegelijk aangepakt kunnen worden met de dijkverzwaring die voor 2011 moet zijn gerealiseerd.

De beheerder van de rijkswegen reageert daarmee op het pleidooi van burgemeester J, Baas uit Enkhuizen om de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad vierbaans te maken. Met de verdubbeling van het aantal rijbanen zouden volgens hem de frontale botsingen op de dijk tot het verleden behoren. Directe aanleiding tot de actie van Baas is een ongeluk op 1 februari waarbij drie personen om het leven kwamen. Sinds de opening van de Houtribdijk in 1976 gebeuren er met grote regelmaat dodelijke ongevallen op de autoweg. In veel gevallen gaat het om frontale botsingen die worden veroorzaakt door inhaalmanoeuvres op de tweebaansweg.
Baas krijgt met zijn pleidooi voor verbreding ook de steun van de provincie Flevoland die eigenaar van de weg is. De provincie zou de werkzaamheden voor verzwaring van de Houtribdijk graag willen combineren met de verbreding van de weg. Rijkswaterstaat staat daar eveneens welwillend tegenover.
Volgens M. Bangma van Rijkswaterstaat volgt binnen enkele weken overleg met de Flevoland. “Dat gesprek was al gepland en de wens om de rijbanen te verdubbelen zal in een breder onderzoek worden meegenomen. We willen het onderwerp ook meenemen in het overleg met de betrokken gemeenten en de provincie Noord-Holland.
Bij de bouw van het naviduct in Enkhuizen, inmiddels drie jaar geleden, was overigens al rekening gehouden met de toekomstige verdubbeling van de rijbanen.

Reageer op dit artikel