nieuws

Moes Bouwgroep na zware jaren weer op de rails

bouwbreed

Moes Bouwgroep is definitief uit het dal. De organisatie staat weer op de rails, de omzet groeit en het rendement is goed. Dat zegt directeur Henry Beekman van Moes in een gesprek met Cobouw .

Het Zwolse bouwconcern raakte begin deze eeuw in zwaar weer door problemen bij enkele divisies, waaronder de projectontwikkeling. Ook lagen de ambities van het bedrijf veel hoger dan de markt toentertijd toeliet. Een reorganisatie en aanpassing van de bedrijfsstructuur hebben Moes er weer bovenop geholpen. “Al waren we bijna technisch failliet en hebben we nog even in de etalage gestaan”, kijkt Beekman terug.
De topman verwacht dit jaar met 500 werknemers een gezonde omzet van ruim 180 miljoen euro te behalen. Afgelopen jaar werd 135 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten geboekt. “We moeten met de huidige marktomstandigheden zeker een aantal jaren achter elkaar een goede winst kunnen maken”, vindt Beekman. “Rendement is nodig om de werkgelegenheid te garanderen.”
Moes – die dit jaar zin 75-jarige bestaan viert – haalt 70 procent van zijn omzet uit woningbouwactiviteiten. De overige 30 procent is afkomstig uit de utiliteitsbouw. Die verhouding bevalt Beekman goed. “De prijzen in de kantorenbouw waren natuurlijk heel slecht. En de laatste jaren hebben we flink geprofiteerd van de gunstige woningbouwmarkt.”
Voor de komende jaren heeft het bedrijf zijn zinnen gezet op de onderhouds- en renovatiemarkt. Nu is die nog goed voor 10 procent van de omzet, maar dat percentage moet naar 15 tot 20 procent. Probleem daarbij is het vinden van personeel. “Onderhoud, herstel, verbouw en renovatie zijn zeer arbeidsintensief. We zullen de mensen dus voor een deel zelf opleiden.” Groei in die markt moet ook tot stand komen door overnames. Onlangs nog werd het Zwolse bouwbedrijf J. Heldoorn ingelijfd, specialist in onderhoud, herstel en verbouw. “Met name in de Randstad, Amsterdam-Utrecht in het bijzonder, zoeken we versterking. Daar zijn genoeg bedrijven te koop, maar ik wil niet twaalf jaar doen over het terugverdienen van de aankoopsom.”
Op pagina 2:
‘Bouwén doe je nooit alleen.

Reageer op dit artikel