nieuws

Kleine lift praktisch voor werk op gewoon dak

bouwbreed

Om veiligheidsredenen is het verboden een ladder te betreden met een last op de schouder. AIC in Harderwijk, leverancier van bouwmaterialen, ontwikkelde in samenwerking met een constructeur de mini-daklift. Het is een licht, handzaam en betrekkelijk goedkoop goederenliftje geworden.

“De lift is eenvoudig en makkelijk te onderhouden en kan op het dak van een bestelbus worden vervoerd”, zeggen Bartjan van den Bosch en Job van der Sterre. “Voor werk op een gewoon dak is de lift uitermate praktisch”.

Mastkoker

De lift bestaat uit een rechthoekige koker van ongeveer 20 centimeter in het vierkant. Die mastkoker bestaat uit twee delen van elk ruim 3 meter. Onder de mast kan een metalen kruis worden aangebracht en aan de top kan de dakdekker of ‘werker op hoogte’ een afstandhouder vastmaken. De loopwagen en het platform zitten vast met een eenvoudige staalkabel.
“De aandrijving gebeurt door perslucht uit een compressor” zegt Van der Starre. “Als er een stopcontact in de omgeving is, kan het apparaat feilloos aan het werk. Als de bestelbus met de onderdelen op de plaats van bestemming komt, is de mini-daklift binnen een paar minuten operationeel. Per slot van rekening hoeven maar een paar onderdelen aan elkaar te worden geschroefd”.

Oplossing

Het platform van ongeveer 70 in het vierkant kan maximaal 75 kilo heffen. De maximale hefhoogte is 6,5 meter, genoeg voor twee verdiepingen. Het eigen gewicht van de complete mini-daklift is net aan 50 kilogram.
Job van der Sterre: “Nu er geen last meer mee de ladder op genomen mag worden, is dit een prima oplossing. De daklift is heel geschikt voor dakdekkers, timmerlieden die dakkapellen maken en dergelijke. Wij verwachten er veel van”.
De mini-daklift gaat voor 2250 euro over de toonbank, deze week tijdens de BouwBeurs geldt een korting van 100 euro.
Hal 7, stand C066

Reageer op dit artikel