nieuws

Kansen voor nieuwe contractvormen

bouwbreed

Bij alle drie de gebieden ziet de Stichting Nieuw-Holland een rol weggelegd voor publiek-private samenwerking. In Hoek van Holland zou een pps-concessiemodel het meest geschikt zijn. Hierbij beperkt de gemeente zich tot het stellen van een aantal randvoorwaarden en doelen, waardoor voor de marktpartijen alle ruimte overblijft voor de verdere ontwikkeling. Dit geldt ook voor het zuidelijk havenhoofd. Het noordelijk havenhoofd vraagt daarentegen weer om een traditionele aanbesteding. Dit vanwege de grote rol van de overheid die vereist is bij het aanleggen van een congrescentrum of museum. De ontwikkeling van grootschalige natuur in Ter ­Heijde leent zich het beste voor innovatief aanbesteden, waarbij het onderhoud wordt gekoppeld aan ontwerp en bouw. Het grootste voordeel: het extra land kan relatief goedkoop worden opgespoten.

Bij alle drie de gebieden ziet de Stichting Nieuw-Holland een rol weggelegd voor publiek-private samenwerking. In Hoek van Holland zou een pps-concessiemodel het meest geschikt zijn. Hierbij beperkt de gemeente zich tot het stellen van een aantal randvoorwaarden en doelen, waardoor voor de marktpartijen alle ruimte overblijft voor de verdere ontwikkeling. Dit geldt ook voor het zuidelijk havenhoofd. Het noordelijk havenhoofd vraagt daarentegen weer om een traditionele aanbesteding. Dit vanwege de grote rol van de overheid die vereist is bij het aanleggen van een congrescentrum of museum. De ontwikkeling van grootschalige natuur in Ter ­Heijde leent zich het beste voor innovatief aanbesteden, waarbij het onderhoud wordt gekoppeld aan ontwerp en bouw. Het grootste voordeel: het extra land kan relatief goedkoop worden opgespoten.

Reageer op dit artikel