nieuws

Kameriks timmerbedrijf bouwt ‘hooiberghutten’

bouwbreed Premium

Het Kamerikse timmerbedrijf Roest bouwt in opdracht van de Agrarische Natuur Vereniging (ANV) een aantal hutten. De vereniging heeft er inmiddels 21 verkocht.

“De hutjes worden compleet afgeleverd, met twee eenvoudige vurenhouten stapelbedden, een kast en een keukenblok. Wij bouwen ze in delen en bij de boer zetten we ze in elkaar: een vloer, vier wanden, een buitenwand van red cedar, een dak in vier taartpunten, bekleed met metalen gecoate dakplaten”.licht Marcel Roest, directeur van het timmerbedrijf, toe.
De hutten hebben de vorm van een hooiberg. Ze zijn bedoeld als trekkershutten, overnachtingsplaatsen voor fietsers en wandelaars. Het idee is van de buurman van Roest, veehouder Wiebe van Vliet. Maar die vond in samenspraak met de ANV trekkershutten bij nader inzien te gewoon. Het ontwerp is geïnspireerd door de hooimijt, compleet met puntdak en staanders op de hoeken, de zogenoemde roeien. Er is geen stromend water, wel elektriciteit. Douche en toiletgebruik gebeurt op de boerderij. Inmiddels doen al veertien boeren mee.
“De hutten, van 4 bij 4 meter, komen hier in de omgeving, bij Woerden en Ronde Venen. De grondslag is hier niet zo geschikt voor grote bedrijven en boeren zoeken er steeds vaker neveninkomsten bij, zoals een mini-camping. In de directe omgeving zijn wandel- fiets- en kanoroutes, waarvan steeds meer gebruik wordt gemaakt”.
“De hutten worden hier in het bedrijf gemaakt, inclusief kozijnen, ruiten en deuren”, zegt Roest. “Ze zijn robuust, zitten stevig in elkaar en moeten twintig jaar mee kunnen. Zodra het weer het toelaat, gaan we de hutten in elkaar zetten. Bij de buurman staat er al één. Hij heeft een laklaag aan de buitenkant aangebracht. Ik vind de hooiberghut een fantastisch idee. En de ANV is zo slim geweest om het idee te beschermen”.

Reageer op dit artikel