nieuws

‘Jongeren zijn hun eigen aannemer en richten nieuw centrum zelf in’

bouwbreed

Jongeren in de nieuwbouwwijk Stadshagen in Zwolle krijgen hun eigen jongerencentrum. Het wordt letterlijk een eigen centrum, want zij denken mee in het ontwerp van het gebouw.

Maar noem het geen participatie of inspraak, de jongerenwerkers organiseerden onder andere ‘pimp rallies’. Via een website kon iedereen ideeën, tekeningen en foto’s insturen, die architectenbureau 19 het Atelier uit Zwolle in de ontwerpen meenam. Ook gingen de jongeren samen met 19 het Atelier op werkbezoek bij centra in andere wijken en steden. Uit de intensieve samenwerking ontstond het virtuele jongerencentrum Level Z.
Nu is het tijd voor de stap naar de werkelijkheid. Het definitieve ontwerp is ingediend en de aanbesteding volgt in de komende maanden. Het is de bedoeling dat het jongerencentrum in het tweede kwartaal van 2008 zijn deuren opent. De gemeente Zwolle stelt een bedrag van 1,3 miljoen beschikbaar voor de bouw van het pand, dat komt te staan op een prominente plek in Stadshagen .
“Het wordt een heel robuust gebouw”, meent J. van Dijk van 19 het Atelier. “Uit de werkbezoeken hebben we geleerd dat jongerencentra de neiging hebben alles voor te kauwen. Dat willen we hier voorkomen. Dus aan de binnenkant doen we bijna niks. De jongeren worden hun eigen ‘aannemer’ en richten het gebouw zelf in. Zo blijft het interieur ook altijd up-to-date.” De buitenkant wordt opgetrokken uit ijzeren damwandplaten die ook in sluizen worden gebruikt. “Die gaan roesten, waardoor het gebouw een stoere uitstraling krijgt”, verwacht van Dijk. Volgens hem gaan de platen zo’n veertig jaar mee. “En dat is een prima termijn voor een jongerencentrum.”

Bruikbaar

De architect is zeer te spreken over de samenwerking met de Zwolse jeugd. “Het was een leuke ervaring. De jongeren kwamen met hele bruikbare suggesties en met gedegen kritiek.” Ook de gemeente Zwolle is enthousiast. Daarom is besloten nog eens 30.000 euro beschikbaar te stellen voor participatieprojecten rondom het jongerencentrum, of beter gezegd: het pimpen van het nieuwe gebouw.

Reageer op dit artikel