nieuws

Gemeenten: Visie Neprom op Groene Hart een sprookje

bouwbreed

De Groene Hart-gemeenten maken gehakt van de visie van de projectontwikkelaars voor het nationale landschap. Volgens de bestuurders zijn de plannen van de ontwikkelaars eenvoudig samen te vatten: “Het is een sprookje dat nooit werkelijkheid zal worden.”

Voorzitter Frank Koen van het Woerdens Beraad, waarin de Groene Hart-gemeenten zich hebben verenigd, ziet helemaal niets in de plannen van de Neprom voor de bouw van 13.000 duurdere woningen in de vorm van kasteel- en rivierdorpen en wooneilanden op mooie plekjes aan het water buiten de rode contouren in het Groene Hart. De projectontwikkelaars stellen dat de woningbouw ruim 800 miljoen euro kan opleveren voor investeringen in natuur en waterbeheer. Volgens Koen, burgemeester van de gemeente Zederik, gaat het om “gebakken lucht”. De opbrengst verdwijnt compleet als de ontwikkelaars reële cijfers hanteren, stelt hij
“Het hele verhaal gaat uit van agrarische grondprijzen van iets meer dan 6 euro per vierkante meter. Maar zodra je die agrarische gronden gaat bestemmen voor woningbouw stijgen de grondprijzen met tien tot 20 keer en verdampt die winst.” Een vlugge rekensom leert Koen dat voor de gemeenten zelf voor het Groene Hart een bouwopgave van 22.000 woningen resteert. Omdat de ontwikkelaars vooral inzetten op het duurdere segment is het voor gemeenten financieel haast niet meer te doen om bijvoorbeeld voldoende sociale woningbouw te realiseren, zegt hij.
Groene Hart-gedeputeerde Lenie Dwarshuis vindt dat de Neprom “een pluim” verdient omdat de ontwikkelaars creatief meedenken over de toekomst van het nationale landschap. De gedeputeerde vindt de plannen inhoudelijk wel “te makkelijk.” “Ze halen de krenten uit de pap door op mooie plekken dure woningen te neer te zetten. Ik had liever een visie van de Neprom gezien op de veel moeilijker opgaven in het Groene Hart, zoals de herstructurering. Maar het hele woord herstructurering kom ik in de visie niet tegen.”

Reageer op dit artikel