nieuws

Gala van de Nederlandse bouw

bouwbreed Premium

“Als Brinkman zijn nek echt uitsteekt, dan kan deze sector zoveel meer realiseren en betekenen voor dit land!” Met deze woorden begon juryvoorzitter jhr.dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland zijn uiterst felle

“Als Brinkman zijn nek echt uitsteekt, dan kan deze sector zoveel meer realiseren en betekenen voor dit land!” Met deze woorden begon juryvoorzitter jhr.dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland zijn uiterst felle
slotbetoog op het einde van de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijzen.
De uitreiking van deze mooie prijzen had plaats tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw afgelopen maandagavond in het Beatrixtheater. Als “Brinkman zijn nek echt uitsteekt…” Het moment dat Beelaerts
– presentatrice Tineke Verburg mag de jonkheer bij zijn eerste achternaam noemen – deze woorden uitsprak, had ik mijn notitieblokje en pen al opgeborgen. Ik stond klaar om mij in het feestgedruis te storten en was niet berekend op een dergelijke afsluiting van een overigens buitengewoon goed georganiseerd samenzijn. De honderden aanwezigen beloonde de slotspeech met een luid applaus. Maar waarom? Ik ben er nog niet uit, maar heb sterk het vermoeden dat wanneer we morgenochtend de geachte directies vragen naar de boodschap uit de speech van Beelaerts van Blokland, niemand die essentie meer kan oplepelen. En dat is buitengewoon jammer en precies wat bedoeld werd in het betoog. “U kunt veel meer dan u nu laat zien, laat dat eens zien. Laat zien wat u in huis hebt. We hebben bijvoorbeeld fantastische architecten en moeten ons niet door onze Rijksgebouwmeester laten vertellen dat onze bebouwde omgeving synoniem staat voor verloedering. Ga er op af, laat het zien!”
De bijdrage van de jonkheer is er één naar mijn hart. Afgelopen maandag overdag had ik los van elkaar twee discussies over de plek van de bouwbedrijven binnen de bouwketen. Bouwbedrijven die voorwaarts willen integreren in die keten, zijn genoodzaakt ontwikkelactiviteiten te starten om niet te verworden tot een regulier leverancier van bouwwerken. De tijd is voorbij dat de overheid op projectniveau van enige schaal, zaken doet met een bouwbedrijf. En toch is er een escape die we allemaal kennen en maandagavond zo goed naar voren kwam: innoveer.
Nu zult u zeggen, dat doen we, kijk maar naar de ruim 100 inzendingen voor de bouwprijzen. Klopt! Laat het alleen zien, schreeuw het van de daken, wees trots op jezelf. Tijdens de prijsuitreiking ging de juryvoorzitter Beelaerts van Blokland hier ook op in door aan te geven dat de jury de motivering van de inzendingen soms wel erg karig vond. “Laat zien wat het betekent en wat de impact van de innovatie is in breder perspectief”. En ook dat is de spijker op zijn kop. De sleutel naar meer zichtbaarheid voor bouwbedrijven is het aantonen van de maatschappelijke relevantie van de eigen producten en diensten.
De bouwsector die overigens nog steeds wel rechtstreeks aan tafel zit met de overheid, onder andere de weg- en waterbouw, moet denk ik op de middellange termijn vrezen voor deze positie. Door zelf publiek-private investeringen voor te stellen plaats men infrastructuur in de etalage van (institutionele) beleggers die geld genoeg hebben en voortdurend op zoek zijn naar beleggingsobjecten. Wanneer zij dit domein binnentreden, loopt de sector duidelijk kans ook hier op het tweede plan te geraken. Innoveren is ook hier het sleutelwoord. Dat hoeft niet zelfstandig, maar kan ook prima in combinatie met anderen. Het succesvolle concept Senseo is immers ook door twee partijen gelanceerd.
Ik hoop dat er nog veel Bouwgala’s plaatshebben met ook elke keer de uitreiking van de Bouwprijzen. Vanwege het feestje, maar vooral omdat je hier de eerste tekenen ziet dat de sector de schroom van zich afschudt en laat zien waartoe hij in staat is.
Luc Dietz
Marketing- en communicatieadviseur, Utrecht
ldietz@dietzcommunicatie.nl

Reageer op dit artikel