nieuws

Daglicht door rechte kozijnen in ronde silo’s

bouwbreed

De twee ronde, voormalige suikersilo’s op het CSM-terrein in Halfweg verliezen geleidelijk hun gesloten karakter. In de betonnen gevel zijn tientallen sparingen aangebracht teneinde daglicht te brengen in de toekomstige kantoorpanden. In tegenstelling tot de gevelbeplating lopen de rechte kozijnen niet met de ronding van het gebouw mee.

De twee, 50 meter hoge, ronde torens worden momenteel naar een ontwerp van Soeters Van Eldonk getransformeerd tot 15.000 vierkante meter kantoorruimte. Voor deze transformatie heeft hoofdaannemer De Nijs de 22 centimeter dikke betonnen buitengevels geperforeerd met tientallen wiebervormige raamsparingen.
Recentelijk is Sobra Projects uit Winterswijk begonnen met het plaatsen van de eerste 352 raamgevelelementen, verdeeld over de twee identieke ronde silo’s die elk elf verdiepingen tellen.
Met het oog op de transportkosten worden de kozijnen ter grootte van circa 4 vierkante meter op de bouwplaats zelf geassembleerd. Dit gebeurt in een op steenworpafstand van de silo’s gelegen fabriekshal.

Sparing

“Ter plaatse stellen we de kozijnen samen uit de prefab aangeleverde elementen. Vervolgens hangen we een raamgevelelement van zo’n 450 kilo in de betonnen sparing. Elk kozijn is uiteindelijk met acht consoles aan de gevel bevestigd”, aldus projectleider Emil Garritsen van Sobra Projects, dat behalve de raamkaders ook de isolatie en de gevelbeplating aanbrengt.
De wiebervormige kozijnen – opgebouwd uit een geprefabriceerd houten frame, een aluminium pui en 4 centimeter dik gelaagd en gehard glas – zijn driedimensionaal ontworpen. “We hebben eerst een aantal proefmodellen gemaakt. Behalve de waterdichtheid was ook de wijze van monteren een belangrijk aandachtspunt. Zo is uiteindelijk aan de bovenkant van elk raamgevelelement een rvs ophanghaak geschroefd die na het plaatsen niet wordt verwijderd.”

Lastig

Per dag kan de gevelspecialist 22 raamgevelelementen aanbrengen.De kozijnen steken circa 40 centimeter uit de gevel. Garritsen: “De ronding van het gebouw is een lastig aspect. Het gebouw heeft een radius van 15,5 meter, de raamkaders zijn echter recht. Om die reden zijn de kozijnen voorzien van aluminium hoekprofielen die door 3 millimeter dikke sleuven zijn gesegmenteerd, zodat ze de vorm van het gebouw kunnen volgen.”
Per silo zijn 176 sparingen aangebracht voor de zichtramen, oftewel zestien per verdieping. Daartussen worden ter hoogte van de vloeren nog eens 120 schijnramen op verdiepingsvloerhoogte aan de gevel gemonteerd. “Elke silo telt uiteindelijk driehonderd ramen. Omdat de blinde ramen worden voorzien van gespiegeld glas zijn de verschillende ramen straks niet meer van elkaar te onderscheiden. Tezamen zorgen ze voor een heel ander gevelbeeld.”

Gerold

De buitenkant van de betonnen gevel is destijds voorzien van een 3 centimeter dikke laag piepschuim met canvasdoek. Op deze oude constructie wordt vervolgens de isolatie (8 centimeter glaswol en een 4 centimeter diepe spouw) en de aluminium gevelbeplating aangebracht.
In tegenstelling tot de kozijnen zal de gevelbekleding wél met de ronding van het gebouw meelopen. Tegen de gevel komen, tussen alle ramen, 25 centimeter hoge gepoedercoate en ‘gerolvormde’ aluminium profielplaten. Dit oorspronkelijk vlakke plaatmateriaal is namelijk speciaal voor dit project in de gewenste vorm gerold en gevormd.

Gezaagd

De 0,7 millimeter dikke profielplaten worden in een maximale lengte van 4,5 meter geleverd en ter plaatse op maat en in verstek gezaagd. “Per kwart van de gevel zijn circa dertig varianten te onderscheiden.” De gevelbeplating – in totaal 21 kilometer – wordt overigens met een blinde bevestiging op het houten regelwerk geschroefd.
De verticale aankleding, die elke toren visueel in vieren deelt, betreft een Alpolic-gevelbeplating; panelen van 1 millimeter dik aluminium met daartussen een composietmateriaal. Dit materiaal is vlakker dan het 3 millimeter dikke aluminium dat doorgaans wordt toegepast. De bevestiging geschiedt met een bedhaaksysteem.
Ook de sierpanelen om de ramen worden in Alpolic uitgevoerd. Garritsen: “Het bijzondere bij dit project is vooral de omvang. In totaal brengen we 5000 vierkante meter isolatie aan en nemen we 7000 vierkante meter gevel onder handen.”
Elk kozijn wordt aan de onderzijde ook nog eens voorzien van een led van 7 bij 7 centimeter. De bovenste ring krijgt zelfs vier leds per kader in de kleuren rood, groen, blauw en wit; deze worden computergestuurd. De honderden leds worden verlijmd en zijn te vervangen als ze kapot gaan.

Reageer op dit artikel