nieuws

Cordares biedt speciaal pensioenfonds voor zzp’er

bouwbreed

Pensioenbeheerder Cordares biedt een pensioenregeling aan die speciaal is ontwikkeld voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De dienst is in samenwerking met Alternatief Voor Vakbond (AVV) in elkaar gezet.

De oudedagsvoorziening is alleen toegankelijk voor leden van AVV. “Een pensioenfonds voor zelfstandigen is met uitzondering van enkele vrije beroepen in Nederland niet toegestaan. Daarom hebben wij met Cordares een collectief contract afgesloten”, licht Martin Pikaart namens AVV de constructie toe.
De regeling die Cordares met AVV heeft getroffen maakt het voor zzp’ers mogelijk om collectief te sparen voor het pensioen. “Spaar of beleg je voor eigen rekening, dan ben je meestal een stuk duurder uit”, stelt Pikaart.

Kostendekking

Zo zouden verzekeraars volgens onderzoek van de Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen 25 procent van de inleg van zelfstandigen gebruiken om hun kosten te dekken. Bij een pensioenfonds ligt dat percentage volgens Pikaart op 4 procent. Het collectieve contract dat AVV met Cordares heeft afgesloten rekent met maximaal 1,2 procent kosten.
Een vast premiebedrag is er niet. Ondernemers kunnen vanaf honderd euro per maand meedoen.

Aanpassen

Omdat het pensioenfonds is gebaseerd op collectief afgesloten lijfrentepolissen, is het niet mogelijk om eerder opgebouwde pensioenrechten uit een ander fonds over te hevelen. Maar als het aan AVV ligt dan wordt dat op korte termijn wel mogelijk.
“Europese regelgeving staat het wel toe om pensioenrechten onder te brengen mij een fonds voor zelfstandigen. Maar de Nederlandse wet blokkeert die mogelijkheid. Wij willen de regels hier nu zo aanpassen dat het wél kan”, vertelt Pikaart over de ambities van AVV.
Pikaart stoort zich aan de wetgeving in Nederland die helemaal is ingericht op mensen die in loondienst zijn. Maar volgens de vakbondsman werken steeds meer met name jonge mensen voor zichzelf. Voor zzp’ers is het daardoor moeilijker om hun pensioenbelangen veilig te stellen. “We moeten de regels zo aanpassen, dat ze weer aansluiten bij de huidige ontwik kelingen op de arbeidsmarkt.”

Reageer op dit artikel