nieuws

Composieten steeds meer spraakmakend

bouwbreed

Composietmaterialen vinden steeds vaker hun weg naar de bouw. Met name architecten maken gebruik van de grote vormvrijheid die het materiaal biedt. Ze zoeken – en ontdekken – steeds specifiekere toepassingen om een gebouw een eigen smoel te geven.

Holland Composites speelt in op de vraag uit de markt en lanceert op de beurs Raficlad: een translucent paneel met vezelstructuur. “Het paneel is nog in ontwikkeling”, benadrukt Olivier Lauteslager van het uit Lelystad afgereisde productiebedrijf. “Architect Rudy Uytenhaak benaderde ons met het verzoek een translucent paneel met een natural look”.
Het composietpaneel kenmerkt zich door een willekeurige vezelstructuur. “De vezels kunnen zowel eenzijdig als tweezijdig worden aangebracht en ze variëren in dikte van 2 tot 10 millimeter. Door de diepte leeft zo’n gevel. In dit geval hebben we gekleurde glasvezels toegepast. Maar je kunt daarin oneindig variëren en ook denken aan riet- of vlasstengels.”
De translucente panelen zijn daarnaast uv-bestendig en door een speciaal (mengsel van) harsen vlamdovend en voldoen aan de brandklasse 1 en 2. “Dit is een gevelbekledingsysteem met een puur esthetische functie. Hij wordt opgehangen aan een achterconstructie. We denken daarbij aan een geïntegreerde oplossing die we momenteel nader technisch uitwerken.”
Het gebruik van vezelversterkte kunststoffen vertoont een stijgende lijn. “Composietmaterialen bieden de mogelijkheid iets speciaals te maken. Met name architecten gebruiken die grote vormvrijheid om een eigen stempel op een gebouw te drukken. Vezelversterkte kunststoffen zijn daarbij duurzaam en onderhoudsarm en krijgen mede daardoor een eigen en positiever imago” concludeert bestuurslid J. Beers van de Vereniging Kunststof Composieten Nederland even verderop in de VKCN-stand iets verderop in hal 7.

Naadloos

Het productiebedrijf uit Lelystad wordt steeds vaker benaderd voor projectspecifieke opdrachten en richt zich naast unitbouw steeds meer op gevelelementen en gevelbouwconstructies. Zeker architecten zoeken naar materialen om een gebouw een eigen karakter geven. Zo wilde Benthem Crouwel voor de uitbreiding van het Stedelijk Museum een naadloos hoogglans wit afgewerkte gevel. “De uitdaging is om een 120 meter lange en 12 meter hoge gevel en luifel te maken die vlak is en blijft en de toekomstige eyecather op het Museumplein moet worden.”

Uitzettingscoëfficiënt

De hiervoor ontwikkelde panelen zijn opgebouwd uit koolstof- en aramidevezels. “Deze combinatie geeft een uitzettingscoëfficiënt die de nul benadert waardoor de gevel strak en stabiel blijft. We zijn een halfjaar bezig geweest met de ontwikkeling.”
Het gaat om 15 centimeter dikke panelen van 10 meter hoog en 3 meter breed die aan de gevel worden gehangen. “Alle panelen worden aan elkaar gelamineerd en vervolgens in één keer gespoten.”
Holland Composites heeft inmiddels een 50 vierkante meter grote proefgevel in Lelystad opgebouwd in samenwerking met Poly Products die even verderop een Reliëf Sandwich gevelpaneel promoot. Deze gevelpanelen zullen tot een hoogte van 90 meter worden toegepast voor het kantoorgebouw Mahler 4 in Amsterdam naar een ontwerp van Erik van Egeraat Architekten.
Poly Products-directeur Jan Schrama: “Een natuurstenen gevel is 4 keer zo zwaar. Door deze gewichtsbesparing kan de achterconstructie eveneens lichter worden uitgevoerd. Door prefabricage kan er ook sneller worden gebouwd en kan er tevens worden bespaard op bouwkosten door de integratie van elektrische installaties in de gevel.”
Hal 07, stand A010

Reageer op dit artikel