nieuws

Bijna iedereen present op Bouwgala

bouwbreed Premium

Het was weer een drukte van belang op het tweejaarlijkse Bouwgala. De netwerkers, de oud-bestuurders, de vastgoedfinancier en de opperbewaker van Paleis Soestdijk, bijna iedereen was er.

Zou Elco Brinkman bij Balkenende zitten, vroeg menigeen zich af toen bekend werd dat de opperbouwbaas het feestje in de Utrechtse Jaarbeurs aan zijn neus voorbij moest laten gaan. Zijn echte vrienden wisten beter. Hij vierde zijn 59ste verjaardag.
Hij was een van de weinige prominenten die zijn neus niet liet zien. Bij ontstentenis van zijn commissaris moest FGH-bankier Peter Keur ander gezelschap zoeken, dat hij al snel vond in de persoon van NVTB-voorzitter Gerard van Egerschot. Hij straalde nog steeds van vreugde over zijn moeder Rabobank die hem uit de handen van zijn voormalige Duitse moeder Hypovereinsbank heeft gehaald.
Anne Fokke de Vries van OBN kwam erbij staan, maar werd vrijwel direct aan zijn jasje getrokken door Kees Pasmooij van Aboma-Keboma. Zouden de bestratingsmachines toch meer keuringen nodig hebben?
De oud-vicevoorzitter van het NVOB, Jan van Dijk, was er uiteraard ook. Na zoveel jaren bestuurlijke functies in de bouw vervuld te hebben, zal het wel wennen zijn, die lege agenda. “Helemaal niet. Iedereen denkt dat ik alle tijd heb, dus ik wordt overal voor gevraagd”, verklaarde hij desgevraagd. Wel is hij blij van de dagelijkse beslommeringen verlost te zijn. Maar stilzitten is er absoluut niet bij.
Voormalig landbouw-minister Gerrit Braks liep rond met zijn nieuwe vrouw. “Dat is geen geheim, dat heeft al in de Telegraaf gestaan.” Maar wat doet de enige minister die nog het diploma handmelken behaalde, in de bouw. “Helemaal niets. Ik krijg echter nog altijd uitnodigingen van de Jaarbeurs. Dat stamt uit de tijd dat ik hier nog openingen verrichtte”, aldus Braks.
Na zich gelaafd te hebben aan spijs en drank was het tijd voor de aanwezigen het programma rond de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs te ondergaan. Het was een aangename verrassing na de trage en enigszins slaapverwekkende vertoning van twee jaar eerder.
De organisatie had een flitsend programma in elkaar gedraaid vol afwisseling en verrassingen. Een groep artiesten bracht een percussiestuk ten gehore, waarbij ook gebruik werd gemaakt van slijptollen op staal bevestigd aan steigerbuizen. Het gaf een verrassend effect.
Hoogtepunt was uiteraard de dubbelpresentatie van de onvermijdelijke Tineke Verburg met de als immer eloquente Pieter, excuses, heer Beelaerts van Blokland die publiekelijk zijn vertrek als juryvoorzitter aankondigde. De commissaris der koningin in Utrecht Boele Staal, voor wie nog steeds, geen opvolger is gevonden, gaat hem opvolgen.
Op onnavolgbare wijze wist Beelaerts de diepste zielenroerselen van de jury bloot te leggen. Uiteraard zette hij daarbij de winnaar in het zonnetje, maar hij schroomde niet om een enkele verliezer even te noemen. Zo kreeg Beelen Sloopwerken van hem complimenten voor het goede werk in de categorie Materieel, terwijl Esha er met de prijs vandoor ging.
Daarna konden de netwerkers hun onderbroken werkzaamheden weer onverdroten voortzetten. Jan des Bouvrie was er overigens niet.

Reageer op dit artikel