nieuws

Winst Siemens zakt in na kartelboete

bouwbreed

De kartelboete die de Europese Commissie woensdag uitdeelde aan Siemens, heeft een zware wissel getrokken op de winst van het Duitse technologieconcern over het eerste kwartaal.

Siemens zag zich genoodzaakt de boete van 423 miljoen euro ten laste te leggen van de winst. Die zakte als gevolg daarvan met 16 procent tot 788 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte de onderneming nog een nettoresultaat van 939 miljoen.
De Europese Commissie bestrafte Siemens woensdag voor deelname aan een kartel van schakelsysteemfabrikanten. Het concern uit München kreeg een van de hoogste boetes die Brussel ooit oplegde voor mededingingsbeperkende afspraken.
Siemens kondigde direct aan de boete te zullen aanvechten bij het Europese hof. Het bedrijf geeft toe dat tussen 2002 en 2004 bij een beperkt aantal projecten prijsafspraken zijn gemaakt. Siemens ontkent echter nadrukkelijk dat de verboden gedragingen al sinds 1988 plaatsvonden, zoals de commissie beweert.
“De boetes zijn volledig overdreven. Wij kunnen niet begrijpen hoe de commissie op dergelijke bedragen uitkomt”, aldus Udo Niehage, directeur van het Siemens-onderdeel dat schakelsystemen produceert. Volgens Niehage heeft Siemens onmiddellijk actie ondernomen toen zij vernam dat er afspraken waren gemaakt met concurrenten. De betrokken werknemers zijn ontslagen. “Wij staan dergelijke overtredingen van medewerkers niet toe. Ze brengen grote schade toe aan ons bedrijf.”

Kwaad bloed

Dat eurocommissaris Neelie Kroes de boetes precies een dag voor de presentatie van de kwartaalcijfers van Siemens bekendmaakte, heeft bij het bedrijf uit Beieren kwaad bloed gezet. Volgens een woordvoerder van Kroes is er echter geen sprake van kwade opzet.
De zaak ligt extra gevoelig bij Siemens omdat het technologieconcern ook al in de ban is van een corruptieschandaal. De Duitse autoriteiten begonnen vorige maand een groot onderzoek naar verduistering, omkoping en belastingontduiking door medewerkers, onder wie oud-directielid Thomas Ganswindt. Justitie verdenkt de betrokken medewerkers van verduistering van 200 miljoen euro. Dat bedrag zou zijn aangewend om buitenlandse partijen om te kopen. Intern onderzoek van Siemens zelf heeft al verdachte transacties ter waarde van dik 400 miljoen aan het licht gebracht.
Alle perikelen overschaduwen het feit dat Siemens operationeel uitstekend draait. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar klom het bedrijfsresultaat met maar liefst 51 procent naar 1,6 miljard euro. De omzet steeg met 6 procent naar ruim 19 miljard euro. De orderportefeuille kwam uit op 24,5 miljard euro, 4 procent hoger dan de 23,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel