nieuws

Peijs ergert zich aan wegenvignet Belgen

bouwbreed

Minister Karla Peijs (verkeer) ergert zich aan het solistische gedrag van haar Belgische collega over de invoering van het wegenvignet. Vanaf 2008 gaan automobilisten 60 euro per jaar betalen voor de Belgische wegen. Peijs deelt de vrees van de Belgische senator Luc Willems dat in de Europese Unie nu 27 verkeerssystemen naast elkaar ontstaan.

“Zo’n vignet heeft grote gevolgen voor verkeersstromen in Limburg, Brabant en Zeeland. Dan overleg je toch even. Mogelijk waren we gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat zo’n vignet de beste oplossing is voor de problemen op het Belgische wegennet, maar nu hebben we nooit een kans gekregen”, stelt Peijs retorisch. De minister gaat nu alsnog binnenkort in Brussel praten, maar kan weinig begrip opbrengen voor de actie. “Als je gaat verbouwen, dan praat je toch eerst even met de buren. Dat kan een hoop ellende voorkomen”, vergelijkt ze de kortzichtigheid van de Belgen.

Cliché

M et name de Nederlanders voelen zich benadeeld door het Belgische voorstel. De zuidelijke provincies hebben de handen ineengeslagen en ook minister Peijs liet weten het niet eens te zijn met de regeling die onze zuiderburen willen gaan treffen. Zij heeft contact opgenomen met haar Belgische collega, Kathleen van Brempt, de minister van mobiliteit. De Vlaamse minister haalde vervolgens het alom bekende cliché over Nederlanders en hun gierigheid uit d e kast. “Het is bizar hoe de Nederlanders hierop reageren.”
Toch is er ook in eigen land kritiek op het vignet. De Belgische senator Luc Willems van de regeringspartij VLD pleit voor een overleg op Benelux-niveau. Hij wijst erop dat steden als Antwerpen, Gent en Brugge evenals de pretparken veel dagjesmensen uit Nederland trekken. “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we binnen de Europese Unie tot 27 verschillende systemen van wegenvignetten en tolheffingen komen. Dan zijn we terug bij af, wat betreft het personenverkeer”, aldus Willems, die overigens ook fractieleider is van het Beneluxparlement.
Peijs gaf gisteren toe dat ze ook de Nederlandse kilometerheffing nog niet met de Belgen heeft besproken, maar dat van plan is te doen zodra het systeem iets meer contour beg int te krijgen. “Invoering in Nederland speelt pas in 2012 en de Belgen willen het vignet volge nd jaar al invoeren.”

Minister knipt laatste lintje op A15

Minister Peijs heeft gisteren het oostelijke deel van de A15 tussen Sliedrecht en Hardinxveld-Giesendam geopend. De tien kilometer snelweg is voor 200 miljoen euro opgeknapt door aannemerscombinatie Nederwaard, met onder meer BAM, VolkerWessels en Koop.
De minister toonde zich verbaasd dat de weg na zo’n intensieve opwaardering niet meteen was verbreed van twee keer twee naar twee keer drie rijstroken. De viaducten en aanpassingen zijn wel zo gemaakt dat er relatief makkelijk een rijstrook naast kan en Rijkswaterstaat gaat de verbreding alsnog in procedure brengen. “En dat gaat niet nog eens acht jaar duren”, beloofde de minister.
Want zolang hebben de werkzaamheden in beslag genomen. Deels was dat te wijten aan de slechte bodemgesteldheid in het gebied. Door de kunststof EPS toe te passen en te draineren ligt de weg er nu strak bij en is de vertraging beperkt tot twee maanden.
.

Reageer op dit artikel