nieuws

Omzet Saint Gobain stijgt boven 40 miljard

bouwbreed Premium

Saint-Gobain heeft vorig jaar ruim 18 procent meer omzet geboekt. De bedrijfsopbrengsten van ’s werelds grootste bouwmaterialenconcern kwamen uit op 41,5 miljard euro.

D e onderneming, bekend om zijn vele overnames, behaalde in 2006 de hoogste autonome groei van de laatste tien jaar. Op eigen kracht wist Saint-Gobain de omzet met 6,7 procent op te voeren. Die prestatie was vooral te danken aan de divisies bouwproducten en bouwmaterialenhandel, die een uitstekend jaar hadden.
Saint-Gobain profiteerde afgelopen jaar van strengere Europese wetgeving op het gebied van energiebesparing in de woning- en kantorenmarkt. Ook kon het concern meer bouwproducten afzetten door de opleving van de bouwactiviteiten in Duitsland. De gevolgen van de terugval op de Amerikaanse woningbouwmarkt kon op die wijze gemakkelijk worden opgevangen.

Verre Oosten

De aantrekkende vraag vanuit Azië en andere opkomende markten, speelde Saint-Gobain eveneens in de kaart. De Fransen wisten de omzet in het Verre Oosten met bijna 13 procent te verhogen tot een slordige 6 miljard euro. Belangrijkste land voor het concern is nog altijd Frankrijk, dat in 2006 goed was voor 12,5 miljard euro aan bedrijfsopbrengsten. De andere West-Europese landen zorgden voor een bijdrage van 18,4 miljard, Noord-Amerika 6,8 miljard euro.
Met de handel in bouwmaterialen pakte Saint-Gobain vorig jaar 17,5 miljard euro omzet, bijna 14 procent meer dan het jaar ervoor. Meer dan vijftig overnames leverden 630 miljoen euro extra omzet op. De divisie, in Nederland onder meer eigenaar van Raab Karcher, behaalde voor het eerst in de geschiedenis een operationele winst van meer dan 1 miljard euro.

Dubbele cijfers

A ls gevolg van de overname van de Britse gipsplatenfabrikant BPB stegen de opbrengsten in deze markt naar 3,9 miljard euro. De afzet van isolatiematerialen was goed voor 2,5 miljard euro omzet, 13 procent meer dan in 2005.
Onder aan de streep hield Saint-Gobain het afgelopen jaar ruim 1,7 miljard euro over. Dat is maar liefs 32 procent meer dan het jaar ervoor. Ook dit jaar verwacht het concern dat de groei in de dubbele cijfers zal uitkomen. De Fransen blijven speuren naar uitbreiding, met name in de opkomende markten.

Reageer op dit artikel