nieuws

Herstel Duitsland zorgt voor kansen en valkuilen

bouwbreed Premium

Wakker geschud door de aantrekkende Duitse economie ontwaakt Nedubex. De respectabele bruggenbouwer van weleer, dicht de Nederlandse aannemerij bij de oosterburen goede kansen toe maar waarschuwt voor de talrijke valkuilen.

‘ ‘De markt trekt geweldig aan”, signaleert voorzitter Ruud Doek van de stichting Nederlands-Duitse Bouwexport. “Toch is een kritisch signaal op zijn plaats. Leuk en aardig als je met een Nederlandse opdrachtgever mee kunt naar Duitsland. Je werkt immers met een vertrouwde partij? Vergeet niet dat de opdrachten uitgevoerd moeten worden volgens Duits recht”.
Nedubex ontwaakt als een fenix uit zijn as. Opgericht door bouwers uit Twente, groeide de organisatie begin jaren negentig uit tot een gewaardeerd kenniscentrum en netwerk. Onderdak werd gevonden bij Elsevier, waar plaats ontstond voor een directeur plus twee tot drie administratieve medewerkers. Met de neergang van de Duitse economie verflauwde de interesse van de uitgever. Daarom zocht Nedubex bescherming onder de vleugels van de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel te Den Haag.
“Sinds 2003 is de stichting ondergebracht bij de Nederlands-Duitse Kamer. Dat was de beste manier om de kennis te borgen, het erfgoed te bewaren”, zegt Doek, behalve Nedubex-voorzitter directeur van installatiebedrijf Wolter & Dros op Maastricht-Airport. “In Den Haag is Julian Wolff vrijgemaakt als ambtelijk secretaris. Hij kan steunen op de dertig medewerkers van de handelskamer”.
Zeker is dat de Duitse bouw stevig aantrekt. De ene sector meer dan de andere, regio’s verschillen. Volgens het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden haalde de burgerlijke & utiliteitsbouw in de eerste elf maanden van vorig jaar 6 procent meer werk binnen dan in de vergelijkbare periode in 2005. Eindelijk! De grond-, water- en wegenbouw zette in hetzelfde tijdvak een plus neer van 1,3 procent. In oktober nam voor het eerst sinds lange tijd het aantal Duitse bouwvakkers weer toe. En dat in een bedrijfstak die sinds 1995 alleen maar krimp heeft gekend.
“Afgelopen half jaar klopten steeds meer ondernemers bij ons aan”, kijkt Julian Wolff terug op het jongste herstel. “Bedrijven worden door opdrachtgevers overgehaald mee de grens over te gaan. Vaak zonder flauw idee van de risico’s. Neem het Arbeitnehmer-Entsendegesetz. De controle op buitenlands personeel is streng. Een formele fout – een eenvoudige schrijffout – kan je 25.000 euro kosten. De boetes voor materiële fouten, iemand niet aanmelden bijvoorbeeld, lopen op tot 500.000 euro. Als ik zulke bedragen hoor, zou ik helemaal niet meer de grens over willen. Al moet ik ook zeggen: tonnen hoge boetes voor kleine bedrijven heb ik nog niet meegemaakt”.
Wie de grens over gaat, moet in ieder geval twee keer nadenken voor hij zelfstandigen zonder personeel of jeugdigen aan het werk zet. Is er wellicht sprake van schijnzelfstandigheid? Werkt de jongere wel conform de Duitse bouw-cao?
Wolff krijgt regelmatig bedrijven over de vloer die zich in Duitsland zijn rot geschrokken. Jammer, vindt de Nedubex-adviseur. Want met een goede voorbereiding zijn de problemen gemakkelijk te voorkomen. Het land biedt in zijn ogen voor Nederlandse bedrijven weer volop kansen om prima geld te verdienen.

Ruud Doek (links) en Julian Wolff van Nedubex.

Reageer op dit artikel