nieuws

Gebouwbeheersysteem blijft vaak onopgemerkt

bouwbreed Premium

Laat de installateur nagaan of er een beheersysteem in uw gebouw zit! De praktijk leert facilitair specialist Alexander Bos dat het bestaan van zo’n systeem soms onopgemerkt blijft. Met als gevolg dat huurders en beheerders onnodig hoge energierekeningen moeten betalen.

Bos adviseert bedrijven over de exploitatie van hun gebouwen en geeft er workshops over. Bijvoorbeeld op de afgelopen vakbeurs Facilitair in de Brabanthallen in Den Bosch. Daar zei hij te weten dat in veel bedrijven ’s nachts het licht aan blijft omdat niemand (meer) weet op welke manier het uit moet.
Dat lijkt wat onwaarschijnlijk, zegt Bos, maar nogal wat ondernemingen blijken volgens hem genoegen te nemen met de manier waarop bijvoorbeeld een verlichtingsinstallatie bij de oplevering van hun gebouw is ingesteld. Een gebouw verandert evenwel van indeling, van functie en niet zelden ook van gebruiker en beheerder. De eigenaar speelt volgens hem nauwelijks een rol in de details van de exploitatie.
De gebruiker doet er goed aan de installateur die het gebouw in onderhoud heeft te vragen naar het bestaan van een regelsysteem. Als dat er inderdaad is moet het aangepast aan de wensen van de zittende huurder. De installateur kan dan tevens de plaats van stopcontacten en de inrichting van de groepenkast aanpassen aan het huidige gebruik.

Pieken

Deze wijzigingen dragen mede bij aan een lagere energierekening, rekent Bos voor. Elektrische groepen die te zwaar worden belast veroorzaken pieken in het elektraverbruik. Het energiebedrijf stelt mede aan de hand van die pieken het tarief vast. De aanpassingen verminderen ook de kans op kortsluiting. Een zogeheten warmtebeeldfoto laat in één oogopslag zien of een groep teveel vermogen moet verwerken.

Verlichting

Wie eenmaal de installateur over de vloer krijgt kan dan ook overwegen de verlichting te vervangen door een zuiniger installatie die ook het milieu spaart. De overheid steunt vaak met een subsidie de aankoop van zulke systemen. Met de nieuwe instellingen kan het gebouwbeheersysteem bijvoorbeeld de verlichting groepsgewijs inschakelen. Zo worden pieken in het verbruik voorkomen.
Het energiebedrijf helpt de rekening laag te houden door een transformator met een te groot vermogen te vervangen door een kleinere. De capaciteit van de transformator telt namelijk mee in de rekening. In de zoektocht naar besparingen blijkt het gezonde verstand een goede wegwijzer. Ramen dichthouden wanneer de klimaatinstallatie draait kan de elektranota flink verlagen, net als het licht uitdoen in ruimten waar niemand meer is.

Reageer op dit artikel