nieuws

Energy²-gevel maakt gebouw tot kleine energiecentrale

bouwbreed

Een compleet systeem van productinnovaties aan gevels, deuren en hang- en sluitwerk kan forse besparingen opleveren op energiegebruik in gebouwen en zelfs bijdragen aan opwekking van energie. Dat is het idee achter het concept ‘Energy².’ waarmee het Duitse bedrijf Schüco een van de grote publiekstrekkers werd op de beurs Bau 2007.

In de ‘Schüco Energy² façade’ zorgt een nieuw type profielen voor deuren en ramen voor maximale reductie van warmteverlies, terwijl geautomatiseerde ventilatieopeningen airconditioning welhaast overbodig maken. In de gebouwgevel over twee verdiepingen die Schuco op Bau 2007 tentoonstelde waren zonwering, maar ook PV-cellen opgenomen in de beglazing. ‘We beogen een gebouw te maken dat functioneert als een kleine energiecentrale: het moet meer energie absorberen en opwekken dan het gebruikt’, aldus Ulrike Krüger (Schüco International). De meeste losse elementen zoals in het Energy²-systeem worden al meer toegepast, maar het is vooral uitzonderlijk dat die zijn geïntegreerd in een modulair, compleet systeem.
De techniek die daarvoor nodig is, heeft Schüco opgeborgen in de ruimte tussen plafond en bovenliggende vloer. Het gebruik van een decentraal technisch regelsysteem voor de glasfaçades heeft als voordeel dat het klimaat per kamer kan worden geregeld. Dat dit energiebesparing kan opleveren ligt voor de hand: gaat een werknemer voor een afspraak de deur uit, dan kan het energieverbruik in zijn kamer tot nul worden gereduceerd. Een kleine service module kan per kamer alle mechanische componenten van het gevelsysteem aansturen en de tweezijdige ventilatie, verwarming, koeling en zonwering regelen die in het systeem zijn opgenomen.

Computer

Het zogenoemde TipTronic-systeem maakt het mogelijk om draaikipramen geautomatiseerd en van op afstand te openen en sluiten. Behalve met het bedieningspaneel is bediening ook mogelijk via pc of via mobiele telefoon: door versturen van een sms. Via speciale buskoppelmodules is het mogelijk tot dertig ramen tegelijk op afstand te bedienen. Een gebouw kan via telefoon of computer worden gelucht en op dezelfde manier kan ook de zonwering worden ingeschakeld. Ten aanzien van de deuren heeft het bedrijf een oplossing bedacht voor mensen die vaak sleutels vergeten of verliezen. Een nieuw ontwikkeld biometrisch systeem zorgt voor toegangscontrole via vingerafdrukherkenning. Een warmtesensor zorgt ervoor dat een vingerafdruk door een elektronisch slot wordt gecontroleerd. Het systeem kan 150 vingerafdrukken opslaan.
Zonnecollectoren tussen het dubbele glas maken het mogelijk een behoorlijke mate van transparantie te bewaren, maar toch gebruik te maken van zonnestralen die de gevel treffen. Volgens opgave van Schüco is een groot raam van vloer tot plafond dat voorzien is van zonnecollectoren goed voor 285 W.
Schuco ontwikkelde een nieuwe generatie aluminiumramen voor de Energy² façade die nog dit jaar wordt gedemonstreerd en binnenkort ook in Nederland op de Bouwbeurs te zien is.

Reageer op dit artikel