nieuws

De ondernemende rechter

bouwbreed

Rechter Huub Willems is er weer eens geslaagd van zich te doen spreken. In het geschil tussen Stork en de hedgefunds Paulson en Centaurus heeft hij kool noch geit gespaard en tegelijkertijd ook weer wel.

Rechter Huub Willems is er weer eens geslaagd van zich te doen spreken. In het geschil tussen Stork en de hedgefunds Paulson en Centaurus heeft hij kool noch geit gespaard en tegelijkertijd ook weer wel.
Stork moet zijn prefjes intrekken en daarmee de verdedigingswal tegen ongewenste inmenging in het beleid van de onderneming van de kant van de hedgefunds toestaan, anderzijds hebben die daar niets aan omdat drie tijdelijke commissarissen de agenda nu mogen bepalen en de hedgefunds het voorstel om president-commissaris Jan Kalff en de zijnen koud te stellen, niet in stemming mogen brengen.
Meest briljante is nog de uitspraak dat er een enqu ê te moet worden gehouden naar mogelijk wanbeleid bij Stork. Dat geeft minstens een half jaar lucht die gebruikt kan worden door zeiler Sjoerd Vollebregt om te proberen overeenstemming te krijgen met de lastige hedgefunds. Hoewel in zijn algemeenheid wijn vermengen met water een doodzonde is, zal dat in dit geval wel moeten.
Was deze uitspraak van de ondernemende rechter maar jaren eerder gekomen. Dan was HBG nu een werkmaatschappij van Boskalis geweest, was Van Oord nog steeds de kleinste van de wereldbaggeraars geweest en had Interbeton snel kunnen groeien, al dan niet mede onder de vleugels van Archirodon, de belangrijke deelneming van Boskalis die in het Midden-Oosten zoveel doet.
De beleggers waren er in ieder geval blij mee. Onbekend is of die blijdschap nu is ingegeven door het intrekken van de prefjes of door hun gevoel dat Centaurus en Paulson op termijn toch hun zin kunnen doordrijven door Stork te splitsen waardoor de aandeelhouderswaarde sneller zou kunnen toenemen.
Voor elke structuurvennootschap in Nederland breken nu spannende tijden aan. Als de uitspraak houdt bij de Hoge Raad, ervan uitgaande dat deze zaak daar terecht komt, dan zijn beschermingswallen verder ingeperkt en kunnen hedgefunds grote invloed gaan uitoefenen op het Nederlandse bedrijfsleven. Vooral sectoren met een fors groeipotentieel kunnen dan onder vuur komen. Gek genoeg kan de bouw daar niet van worden uitgesloten. Wie de koersstijgingen in een jaartje tijd ziet, beseft dat de bouw aantrekkelijk kan zijn. Daarbij komt dat vooral projectontwikkeling aantrekkingskracht heeft. De Centaurussen en Paulsons van deze aardkloot weten dat ongetwijfeld ook. Afsplitsing daarvan en de rest verkopen, levert dan automatisch Stork-taferelen op met Huub Willems als scheidsrechter. Die verzint dan wel een uitweg of niet.
Zou dit de reden zijn dat de koers van BAM vrijdag aandikte?

Reageer op dit artikel