nieuws

Bouwfonds Award voor restauratieprojecten

bouwbreed Premium

Zes succesvol gerestaureerde monumenten zijn genomineerd voor de tweejaarlijkse Bouwfonds Award. De prijsuitreiking is tijdens de eveneens tweejaarlijkse restauratiebeurs die op 19 april in Den Bosch wordt gehouden.

Bouwfonds heeft de prijs ingesteld omdat het hecht aan kwaliteit in de bestaande gebouwde omgeving, waar het bedrijf veel projecten heeft. Als vastgoedonderneming stelt de ontwikkelaar zich ook mede verantwoordelijk te voelen voor het culturele erfgoed.
De genomineerden zijn geselecteerd uit 54 inzendingen. Naast de bouwkundige kwaliteit van de restauratie telt ook de (nieuwe) bestemming en toegankelijkheid aanzienlijk mee voor de boordeling.
Voor de prijs is een verdeling gemaakt in twee categorieën: kleinschalig en grootschalig. Tot de eerste behoort een stellingmolen in de gemeente Bedum die op de begane grond is ingericht als lunchcafé en op de eerste en tweede verdieping appartementen heeft gekregen voor gasten. Een derde verdieping is geschikt gemaakt voor exposities en vergaderingen.
Andere kleinschalige projecten zijn het herontwikkelde landhuis Huis De Wiers in Vreeswijk en een badhuis aan de Haagse Spionkopstraat dat een nieuw bestaan als schoolgebouw heeft gekregen.

Grootschalig

Kandidaten in de categorie grootschalig zijn het overdekte winkelcentrum De Passage in Den Haag, de voormalige NDSM-werf in Amsterdam en het Kruisherenhotel in Maastricht, in het voormalige klooster van de orde der Kruisheren. De restauratiebeurs vindt plaats in Den Bosch.

Reageer op dit artikel