nieuws

Alles kwam samen in dat nietige stukje beton

bouwbreed

Ruim 40 ton moest de nok van het onderste balkon van appartementencomplex Patio Sevilla aan kunnen. Maar toen er, terwijl de stempels nog stonden, scheuren optraden gebeurde er niet veel meer dan injecteren. En werd er ook nog in geboord voor bevestiging van de borstwering, bleek tijdens de eerste dag van de rechtszaak naar de balkonramp.

Daar ligt hij dan: de nok van balkonplaat 14a. De onderste van het rijtje van vijf dat op 24 april 2003 naar beneden kwam. Als een stille getuige van een noodlottig ongeval dat aan twee bewoners van het Maastrichtse appartementencomplex het leven kostte.
Nadat justitie jarenlang zorgvuldig over de nok waakte en hem alleen liet zien aan direct betrokkenen, ligt hij maandagmorgen plotseling in de rechtbank van Maastricht.
Roestige wapeningsstaven steken uit het afgebrokkelde beton. Ze waren bij de fabricage schuin gelegd omdat er in de 15 centimeter dikke balkonplaat geen plek was voor verticale haarspelden. Inmiddels is hij met een diamantzaag in vier plakken gesneden. Zodat goed zichtbaar is wat aannemer Smeets of zijn onderaannemers er allemaal aan heeft gedaan na plaatsing. Nadat er scheuren waren geconstateerd, hebben er injecties plaatsgevonden die zich verraden als dunne adertjes. Aan de onderzijde zijn afdrukken zichtbaar van de draadeinden die in allerijl werden aangebracht toen bleek dat de nok buiten de fundering uitkwam in plaats van er bovenop. De draad­einden fungeerden als wapening voor ondersabelingsmortel die Smeets aanbracht, hoewel hoofdconstructeur Verbossen een stalen ondersteuning voorschreef. En dan zijn er de gaten die in de nok werden geboord om de borstwering van de balkons op te bevestigen. Alles kwam samen in dat nietige klompje beton, dat pakweg de helft van het totaal gewicht van de vijf de bovenliggende balkons moest dragen : zo’n 40 ton.

Inhoudelijk

Na een juridisch en procedureel begin gistermorgen ging de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak naar het balkondrama in Maastricht gistermiddag echt van start. In flarden bood de rechtbank inzicht in het ongeveer 9000 pagina’s tellende dossier dat in de loop van de jaren is opgebouwd. Eerst moesten justitie, de rechtbank en de de advocaten van de drie aangeklaagden, Smeets, Verbossen en was balkonconstructeur Kaskon zich ervan gewissen dat ze over dezelfde stukken beschikken. Toen die formaliteit afgehandeld toonde de rechtbank een animatiefilm gemaakt op basis van een onderzoek van professor Hordijk.
Op pagina 3:
Problemen openbaarden zich al tijdens de bouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels