nieuws

‘Aannemerij spint garen bij diefstal in bouwput’

bouwbreed Premium

Bouwbedrijven berekenen de kosten van diefstal op bouwplaatsen door aan huizenkopers. Ze verdienen zelfs aan het geroof. Dat zegt Vereniging Eigen Huis, die de bouwsector in een boze brief om opheldering vraagt.

Vereniging Eigen Huis (VEH), die bouwkostendeskundige Ed de Rechteren van Hemert inschakelde, gaat ervan uit dat een kwart procent van de woningprijs in feite bestaat uit een ‘diefstalvergoeding’.
Bij een woningbouwproductie van 80.000 en een gemiddelde verkoopprijs van 250.000 euro gaat het om een bedrag van 50 miljoen euro dat jaarlijks door de bouwbedrijven wordt verrekend.
De verrekeningen vinden onzichtbaar plaats, aldus De Rechteren van Hemert. “Onder de post risico’s wordt voor diefstal gewoon 1 of 2 procent weggeboekt. Of bouwers nemen in de post materiaal 5 procent extra op.”

Dubbele winst

Volgens hem verdienen aannemers zelfs aan diefstal. “Ontvreemde materialen worden gedekt door de verzekering. Vervolgens wordt het materiaal met korting weer ingekocht en tegen de normale prijs verkocht. Hij houdt de korting in z’n zak, incasseert de verzekering en heeft over dat artikel dus dubbele winst.”
VEH noemt de praktijken verwerpelijk en heeft Bouwend Nederland, de Neprom en de NVB om uitleg gevraagd. “Het zou een schande zijn als bouwers voordeel behalen uit diefstal waar de consument uiteindelijk voor betaalt”, laat Nico Stolwijk weten. Hij vindt dat de aannemerij zijn spullen beter moet beveiligen en verzekeren.
De vereniging krijgt steun van de Utrechtse politie. Die constateert al enige tijd dat er bij bouwbedrijven maar weinig bereidheid bestaat om aan diefstalpreventie te doen.
“We hebben de bouwers er op aangesproken, maar ze ondernemen geen actie”, zegt Ger van Eijk. “Diefstalschade verdisconteren in de woningprijs, dat is voor hen de eenvoudigste manier om het probleem te tackelen.”
Woordvoerder Arno Pronk van de BAM Groep ontkent niet dat de kosten van diefstal worden doorberekend. “Maar dat geldt voor alle kosten, ook die van beveiliging. Kosten zijn kosten en die moeten worden gedekt. Het is echter niet zo dat tijdens een project de prijs van een woning stijgt, doordat er veel diefstalschade is. De prijs van een huis staat vast voordat met de bouw wordt begonnen.”
Pronk benadrukt dat bouwbedrijven er juist veel aan doen om diefstal te voorkomen. “Diefstal ontregelt het bouwproces immers enorm. Maar je kunt niet tot in het oneindige maatregelen nemen.” De suggestie van Eigen Huis dat aannemers verdienen aan diefstal op bouwplaatsen, wijst de BAM-zegsman nadrukkelijk van de hand.
Bouwend Nederland noemt de diefstallen “zeer vervelend”. Woordvoerder Hubert Heutink: “Bij diefstal is het de natuurlijke weg dat de verzekering dekt. Het is niet reëel om te stellen dat de kosten alleen voor rekening van de bouwer komen. Maar dat aannemers de kosten van diefstallen zouden doorberekenen in woningprijzen, is te kort door de bocht.”

Reageer op dit artikel