nieuws

Heidelberg rekent op groei in dubbele cijfers

bouwbreed

heidelberg – Heidelberg Cement heeft in het eerste kwartaal een omzet neergezet van 1,7 miljard euro. De moedermaatschappij van ENCI en Mebin zag zijn afzet van klinkers en cement met 16,8 procent stijgen tot een volume van 14,8 miljoen ton.

Topman Bernd Scheifele rekent voor 2006 wat betreft zowel de omzet als de winst op een groei in de dubbele cijfers. Het eerste kwartaal pakte met zijn 1,7 miljard euro 22 procent beter uit dan de overeenkomstige periode vorig jaar. De bestuursvoorzitter ziet oplopende energieprijzen en negatieve dollareffecten als enige serieus te nemen risico�s die de opleving nog kunnen dwarsbomen.

Gezien het steeds grotere aantal positieve signalen heeft Heidelberger Cement voor Europa zijn prognoses naar boven bijgesteld. In de meeste landen neemt de vraag duidelijk toe. De sterkste groei komt uit Oost-Europa. Ook Duitsland, Noorwegen en Groot-Brittannië zitten weer in de lift. De afzet van cement en klinkers nam de eerste drie maanden van het jaar in Europa met bijna een kwart toe tot 6,3 miljoen ton. De omzet steeg met eenzelfde percentage tot 674 miljoen euro.

Hoewel in de Verenigde Staten de economische groei enige vaart verloor, profiteren de Heidelbergers van de nog ongebroken lust om te bouwen. In de eerste drie maanden van het jaar steeg de afzet met 20 procent tot 3,4 miljoen ton. De grote vraag dwingt het concern tot importeren omdat de eigen capaciteit in de VS niet toereikend is. Maar liefst een kwart van het volume wordt uit andere concernregio�s gehaald. De omzet in Noord-Amerika steeg met 50,7 procent tot 553 miljoen euro.

Veranderingen

In de regio Azië/Afrika zijn China en Turkije de grootste groeiers. De afzet steeg met 8,2 procent tot 5,2 miljoen ton. Zonder China was de groei 4 procentpunt lager uitgevallen. De omzet nam met 22 procent toe toe 280 miljoen euro.

De Maxit Groep zit midden in een proces van veranderingen. Het nieuwe management hoopt met herstructureringen dit jaar het bedrijf weer goed op de rails te krijgen. De saneringen in de Benelux, Frankrijk en Portugal dragen volgens topman Scheifele de eerste vruchten. Een accent wordt gelegd op de snellere invoering en vermarkting van producten en concepten in meerdere landen tegelijk. Hoewel Maxit in Duitsland het lek nog niet boven water heeft, steeg de omzet van de groep met 9 procent tot 217 miljoen euro.

Heidelberg Cement schrapte de eerste drie maanden van het jaar 533 arbeidsplaatsen. De personele sterkte bedroeg bij de ingaan van het tweede kwartaal 41.069 medewerkers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels