nieuws

Forse omzetstijging nieuwe woningen

bouwbreed

voorburg – De omzet aan nieuwe woningen is in 2005 26 procent gestegen. Het aantal verkochte woningen steeg met 22 procent. Ook 2006 wordt nog een goed jaar. Daarna echter liggen er gevaren op de loer die de productie weer naar beneden kunnen drukken, meent de NVB.

Ondanks het gebrek aan consumentenvertrouwen blijft het vooralsnog goed gaan op de koopwoningenmarkt. Aan nieuwe en bestaande woningen is vorig jaar het “kolossale” bedrag van 52 miljard euro uitgegeven. Een kwart daarvan komt van de nieuwbouw, weet de Vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) dankzij de tweejaarlijkse Thermometer.

De gemiddelde prijsstijging van nieuwe woningen bedroeg vorig jaar 3,7 procent, ruim boven de inflatie van 1,7 procent. Daardoor steeg relatief de totale omzet sneller dan het aantal verkochte woningen. In de bestaande voorraad stegen de prijzen zelfs met 5 procent.

Minister Dekker kan dus tevreden zijn, vindt de NVB, dat haar doelstelling van minimaal 80.000 woningen wordt gehaald. Maar te hard juichen moet ook weer niet, want er liggen behoorlijk wat problemen te wachten die de productie zo maar kunnen halveren.

Op dit moment is de lage hypotheekrente het enige been waar de koopwoningenmarkt op staat. Over de laatste vijf jaar zijn de rentetarieven met ruim 40 procent gezakt, waardoor het koopkrachtverlies van 7 procent ruimschoots is gecompenseerd. Zonder die lage rente had de woningmarkt er totaal anders uit gezien, is de overtuiging van de NVB.

Het maakt tegelijkertijd de woningmarkt uiterst kwetsbaar. Een stijgende rente zou het mooie beeld van nu drastisch kunnen verstoren. Alleen een meerjarige stijging van de koopkracht zou dat effect weer kunnen dempen. Voor dit jaar verwacht de NVB overigens geen grote rentestijgingen waardoor dit jaar goed blijft en de prijzen van woningen op jaarbasis 2,5 procent zullen stijgen.

Een ander probleem is het fijn stof en de verlaging van de epc die leiden tot kostenverhogingen die niet zonder meer in de prijs zijn op te vangen. Dit geldt temeer als gemeenten door blijven gaan met opdrijven van de grondprijzen.

Door al die factoren zullen, zo blijkt uit de Thermometer, de stichtingskosten van modale koopwoningen de marktprijs gaan overtreffen. Dit geldt zelfs al bij een stabiele economie, een beperkte rentestijging tot 5 procent en geen ingrepen in de aftrek van de hypotheekrente. Gebeurt dat laatste wel dan zullen extreme verliezen gaan optreden van zo�n anderhalve ton op een woning met stichtingskosten van 3,5 ton. De productie zal dan heel snel dalen tot zo�n 60.000 stuks per jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels