nieuws

Eenheid en uniciteit in Joods Historisch Museum

bouwbreed

amsterdam – Het zou eigenlijk het laatste beetje aarde zijn, dat directeur Boudewijn Poelmann van de BankGiroLoterij gisteren uit de kelder van de Nieuwe Synagoge van het Joods Historisch Museum schepte. Door diverse archeologische vondsten duurt de verbouwing van de kelder, waar een Prentenkabinet en een Auditorium komen, iets langer dan gepland en graaft aannemer Scheurer nog even door.

De schep aarde van Poelmann, namens de BankGiroLoterij een van de geldschieters van de verbouwing, was dan ook symbolisch. Bij het uitgraven van de kelder, die het museum 400 vierkante meter extra oplevert, kwam van alles naar boven wat eerst door archeologen moest worden bekeken. “Twee waterputten, een aantal Delftsblauwe scherven en twee kolomvoeten”, vertelt projectleider Hetty Berg. “Die kolomvoeten zijn wellicht een restant van een eerdere synagoge uit 1711.” De huidige Nieuwe Synagoge dateert van 1752.

“Het museum is een complex gebouw en een van de bestbewaarde geheimen van Amsterdam”, spreekt architect Harm Wassink van UN Studio lovend. “Vier synagoges die in 1987 zijn samengevoegd tot één museum. De uitdaging van deze verbouwing is om aan de ene kant van de vier gebouwen wat meer een eenheid te maken, en aan de andere kant de nadruk te leggen op de eigen, oorspronkelijke functies van elk gebouw. Die eenheid realiseren we door de verbindingen tussen de ruimtes dezelfde kleur te geven, bijvoorbeeld de doorgang onder de Obbene Sjoel (Synagoge) en de trap die de galerij verbindt met de begane grond. Daarnaast worden de afzonderlijk ruimtes benadrukt door de tentoonstellingen de dialoog aan te laten gaan met de gebouwen. In de Grote Synagoge, waar de vaste tentoonstelling Religie staat, is bij de inrichting van de gebruikgemaakt van de onderdelen van de Synagoge zelf, zoals de ark.”

De verbouwing van de Grote Synagoge in 2004 was de eerste fase van de herinrichting. In de huidige tweede fase wordt, naast de nieuwe ruimtes in de kelder, een kindermuseum ingericht in de Obbene Sjoel. Voorheen was hier het museumcafé gevestigd. In deze ruimte worden twee etages gelegd, waardoor 200 vierkante meter beschikbaar komt.

Geschiedenis

Het café verhuist naar de Omloop. Een gedeelte van de Nieuwe Synagoge krijgt een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de joden in Nederland in de 20ste eeuw. De begane grond blijft gereserveerd voor wisseltentoonstellingen. De totale verbouwing kost 7,5 miljoen euro. De vernieuwde gedeelten gaan op 7 november open. De entree, begane grond en galerijen zijn op 27 juni klaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels