nieuws

Voor ‘plastic kas’ bouwvergunning vereist

bouwbreed Premium

Het Britse landschap wordt steeds vaker overdekt door polytunnels, grote ‘plastic kassen’ die aardbeien, frambozen of soms ook peren moeten beschermen tegen het grillige weerbeeld. Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd tuinders dergelijke tunnels opgericht, soms één maar soms ook tunnel na tunnel, waardoor hele velden met plastic zijn overdekt.

Omwonenden die steeds meer bezwaren maken tegen de zee van plastic, hebben nu het Hooggerechtshof aan hun kant gekregen: voor polytunnels is voortaan een bouwvergunning nodig, aldus de hoogste rechter van het land.
De rechtszaak draaide om de polytunnels en enkele andere bouwsels op een fruitkwekerij van de Hall Hunter Partnership in Godalming in de zuidelijke county Surrey. Nadat eerst de inspecteur van bouwtoezicht had vastgesteld dat de bouwsels illegaal waren opgericht, eiste de gemeente dat de teler de plastic tunnels moest neerhalen. Het bedrijf stelt dat het om tijdelijke bouwsels gaat waarvoor geen vergunning nodig is en tekende beroep aan. De ‘dienstdoende’ rechter van het House of Lords, de hoogste rechterlijke instantie, heeft dat beroep eind vorige week verworpen. Volgens hem is voor dergelijke bouwsels wel degelijk een bouwvergunning nodig. Dat betekent dat de tuinder of bouwer een vaak jarenlange procedure moet voeren, waarbij het nog maar de vraag is of de gemeente uiteindelijk ook een vergunning zal verlenen.
De organisatie voor de bescherming van het Engelse platteland is tevreden: ”We krijgen nu eindelijk een goede democratische procedure om te beslissen over de potentiële conflicten tussen de polytunnels en andere belangen. We begrijpen dat er legitieme commerciële belangen zijn voor veel tuinders, maar er zijn even legitieme belangen rond de bescherming van het landschap”, aldus woordvoerder Tom Oliver. De fruitsector vreest echter voor de toekomst. Voorzitter Richard Hirst van de tuinbouwsectie bij de NFU, de Britse boerenbond: ”Het gebruik van de polytunnels is van absoluut levensbelang om de consumenten het kwaliteitproduct te blijven bieden dat ze van ons verwachten. Wij hebben getoond open te staan voor bezwaren via onze gedragscode die vanaf 1 januari ook verplicht wordt. We zullen blijven werken met de bouwinstanties op elk niveau om te bereiken dat er begrip en steun komt voor het belang van gewasafdekking in de zachtfruitsector.”

Reageer op dit artikel