nieuws

‘Principiële omwenteling na periode bruut geweld’

bouwbreed Premium

De techniek schrijdt op velerlei terreinen voort. Voor het heien van damwandelementen doet een meer continu toegevoegde controleerbare en regelbare energie-overdracht zijn intrede. “De uitvinding van vibratoren en hydraulische persen voor heidoeleinden betekent een principiële omwenteling na de periode van brute geweld die sedert de schemering van het menselijk bestaan tot op de dag van vandaag duurt.”

De techniek schrijdt op velerlei terreinen voort. Voor het heien van damwandelementen doet een meer continu toegevoegde controleerbare en regelbare energie-overdracht zijn intrede. “De uitvinding van vibratoren en hydraulische persen voor heidoeleinden betekent een principiële omwenteling na de periode van brute geweld die sedert de schemering van het menselijk bestaan tot op de dag van vandaag duurt.”
De nieuwe triltechniek wordt onder andere toegepast bij de Schipholtunnel. De elektrisch aangedreven vibrator heeft een vermogen van 80 kilowatt. In totaal worden 355 damplanken geplaatst waarbij de profielen, die 17,35 meter lang zijn, gelijk met de vibrator in de stelling worden gehesen. Het intrillen van de profielen vergt slechts 2 minuten per stuk, de gemiddelde dagproductie bedraagt vijftien profielen met inbegrip van zes hoekplanken. Omdat er zo nauwkeurig gewerkt wordt, blijkt zelfs voor het sluiten van de put geen sluitplank nodig.

Reageer op dit artikel