nieuws

Piepschuim isoleert savannecomplex

bouwbreed Premium

– De savannedieren in Burgers’ Zoo krijgen een nieuw stallencomplex van ruim 1 hectare dat wordt geïsoleerd met Knauf Insulation EPS. Het piepschuim moet energie besparen terwijl de nieuwe stallen ’s winters toch warm genoeg blijven.

– De savannedieren in Burgers’ Zoo krijgen een nieuw stallencomplex van ruim 1 hectare dat wordt geïsoleerd met Knauf Insulation EPS. Het piepschuim moet energie besparen terwijl de nieuwe stallen ’s winters toch warm genoeg blijven.
Burgers’ Zoo koos voor de isolatieoplossing omdat het product contourgesneden en in speciale afmetingen kon worden aangeleverd. Het bijzonder vormgegeven gebouw heeft namelijk speciale hoogten, rondingen en afschotgraden. Knauf Insulation leverde het isolatiemateriaal daarom op maat.
Het nieuwe stallencomplex krijgt de vorm van kopjes, de rond geërodeerde rotsen die boven de Oost-Afrikaanse savanne uitsteken. De isolatieplaten worden daarvoor direct op een stalen raamwerk geconstrueerd, waarna er beton overheen wordt gespoten.
Naast de extra isolatie heeft de Arnhemse dierentuin voor alle dierenverblijven een geavanceerd klimaatbeheerssysteem met een bodemwarmtewisselaar. Het dierenpark koelt en verwarmt de lucht met een warmtepomp die lage temperatuursverwarming en gekoeld water produceert. Tijdens het ventileren van de verblijven wordt de afgezogen warmte overgebracht op de lucht die de stal wordt ingeblazen en restwarmte of restkou wordt opgeslagen in de bodem.

Reageer op dit artikel