nieuws

Orderboekjes van Belgische woningbouw vol tot zomer

bouwbreed

De orderboekjes van de Belgische bouwbedrijven, die betrekking hebben op de bouw van huizen, appartementen en renovatie, zijn voor de eerste helft van 2007 meer dan vol. Dat blijkt uit vrijgegeven cijfers van de Directie Statistiek van de federale regering in België.

Het aantal bouwvergunningen dat werd afgeleverd voor nieuwe woningen, appartementen en renovatie steeg in de eerste helft van dit jaar vergeleken met de eerste zes maanden van vorig jaar met 10 procent tot 48.377. Opmerkelijk is de stijging van het aantal bouwvergunningen voor nieuwe appartementen voor heel België met 16 procent tot 18.237. Het aantal vergunningen voor een nieuwe woning steeg maar met 3 procent maar handhaaft zich toch op een-, zeker in vergelijking met voorgaande jaren, betrekkelijk hoog peil met 14.677 toegekende bouwvergunningen.
Het aantal aanvragen voor renovatie van bestaande woningen (huizen en appartementen) bedroeg 15.423 en dat is een stijging van 15 procent.
Regionaal verschillen de cijfers wel sterk. Zo steeg het aantal vergunningen voor de bouw van een appartementswoning in Vlaanderen met maar liefst 28 procent tot 14.119, terwijl de vraag naar een nieuwbouwwoning met 2 procent daalde tot 9710. Het aantal vergunningen voor renovatie van woningen en appartementen steeg met 8 procent tot 9925.

Wallonië

In tegenstelling tot Vlaanderen nam in Wallonië de vraag naar appartementswoningen slechts met 2 procent toe tot 2992 nieuwe vergunningen. Het aantal bouwvergunningen voor een nieuwe woning steeg daar met 15 procent tot 4901 en voor renovatie werden 13 procent meer vergunningen toegekend tot 4768 in totaal. In Brussel daalde het aantal vergunningen voor de bouw van een nieuwe woning met 44 procent tot 66 en voor appartementen met 36 procent tot 1162. Voor woningrenovatie steeg het aantal vergunningen met 14 procent tot 712.

Reageer op dit artikel