nieuws

‘Opvoedkampen onwillige jongeren juridisch haalbaar’

bouwbreed

Het is juridisch mogelijk om jongeren te heropvoeden in zogenoemde prepcamps. Dat zei voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid gisteren tegen premier Balkenende bij de presentatie van zijn aanbevelingen voor een nieuw kabinet.

Hij riep de minister-president op onder andere dit plan bij de informateur neer te leggen om het onderdeel te maken van een nieuw regeerakkoord. Die beloofde dat op zijn beurt. Volgens De Boer moeten deze onwillige jongeren – waar er naar schatting enkele tienduizenden van rondlopen in Nederland – wekkervast en beroepenoriënterend worden heropgevoed. “Dat kan in deze kampen. Een half jaar lang waarna ze een leer-werkbaan aangeboden krijgen.”
Bijvoorbeeld in de bouw, zei De Boer al eens eerder. Toen verkondigde staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) nog dat opvoedkampen, waar onwillige jeugd verplicht naar toe worden gestuurd, juridisch niet haalbaar is. “De UJG (Utrechtse Jusititie Groep,red.) heeft uitgezocht dat dit wel kan”, aldus de Taskforce-voorzitter. Voor jongeren tot 18 jaar is het zelfs relatief makkelijk te regelen. Het is lastiger voor de mensen boven de 18.
De Boer kon met trots vaststellen dat zijn doelstelling om 40.000 werkloze jongeren aan een baan te helpen is gelukt. “In een tijd van economisch slecht weer is dit een prestatie van formaat”, zei Balkenende. Hij zei dat deze thematiek nooit op een zijspoor gezet mag worden. “Een leerbaan is ontzettend belangrijk. Want de jongeren worden enthousiast gemaakt door de opleidende bedrijven. Dat is goed voor de jongeren, goed voor het bedrijf en goed voor Nederland.”

Reageer op dit artikel