nieuws

‘Ook markt moet asielzoekers huisvesten’

bouwbreed

Net als woningcorporaties moeten ook de private partijen woningen beschikbaar stellen die nodig zijn als er een generaal pardon voor oude asielzoekers komt. Vanuit de optiek van maatschappelijk verantwoord ondernemen is een bijdrage van de markt niet verkeerd.

Dat stelt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen. Aedes maakte gisteren bekend dat de corporaties klaarstaan de asielzoekers van woningen te voorzien als er een generaal pardon komt. Absolute voorrang geeft Aedes aan gezinnen met kinderen. “Wij vinden dat kinderen zo snel mogelijk de gevangenis uitmoeten. Ze horen niet in de gevangenis thuis, maar onder de kerstboom”, aldus Van Leeuwen.
Volgens de Aedes-voorzitter ontstaat er een “enorme huisvestingsbehoefte” als er een generaal pardon komt. Van Leeuwen weet niet om hoeveel uitgeprocedeerde asielzoekers het in totaal gaat, maar stelt dat de corporaties altijd capaciteit hebben om mensen in een kwetsbare positie onder te brengen. Niettemin zou het de marktpartijen “sieren” als ze ook een bijdrage leveren, vindt Van Leeuwen.

Reageer op dit artikel