nieuws

‘Middenbedrijf in bouw krijgt het erg moeilijk’

bouwbreed Premium

Middelgrote bouwbedrijven moeten innovatiever gaan werken. Doen zij dat niet, dan zal het erg moeilijk worden om zich in de nu snel aantrekkende bouwmarkt staande te houden. Dat vindt professor André Dorée van de Technische Universiteit Twente.

Willen middelgrote aannemers overleven, dan moeten ze zich volgens Dorée minder opstellen als handelaren en meer als aanbieder van oplossingen. “Aannemers vragen wat er moet gebeuren en kopen daar spullen en mensen voor in. Maar die tijd is voorbij.” Dorée dringt er bij middelgrote bouwonderneming op aan zich minder bezig te houden met het leveren van capaciteit en meer met het ontwikkelen van kennis en nieuwe ideeën.
“Kijk naar de autoindustrie. Daar vindt de concurrentieslag plaats op de tekentafel en niet in de fabriek”, verduidelijkt de hoogleraar in markten en organisatie in de bouw zijn visie op de sector. Voor bouwers betekent de analyse van Dorée dat zij bijvoorbeeld zelf een architect in dienst nemen die voor hen nieuwe gebouwen ontwerpt.
Dorée: “Vroeger was het zo dat de architect een ontwerp maakte dat vervolgens door de aannemer tegen een scherp tarief werd gebouwd. Maar in de huidige context moeten gebouwen niet alleen goedkoper zijn maar ook beter.” Specialisatie is volgens Dorée de beste overlevingsstrategie. “Je moet iets kunnen, dat eigenlijk niemand anders kan.”

Personeel

De druk op het middenbedrijf wordt volgens Dorée verder opgevoerd door het groeiende gebrek aan goed opgeleid personeel. “Grote bedrijven komen bij ons op de universiteit langs en lokken de goede studenten weg met trainee-programma’s en mooie arbeidsvoorwaarden.” Het middenbedrijf is volgens Dorée niet in staat om op dezelfde manier personeel te werven. De nu al zichtbare en naar verwachting steeds groter wordende krapte op de arbeidsmarkt zorgt er vervolgens voor dat zij niet de juiste mensen binnen kunnen halen.
Samenwerking zou voor middelgrote bedrijven een goede overlevingsstrategie zijn. Maar volgens Dorée zijn veel ondernemingen op dat gebied onzeker over wat wel en niet mag. “Het is niet altijd duidelijk wat voor samenwerkingen door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) goedgekeurd worden.”
Volgens Dorée is samenwerking vooral in de grond- weg- en waterbouw (gww) van belang. “Contracten van Rijkswaterstaat zijn niet alleen groot geworden maar brengen door de lange looptijd ook enorme risico’s met zich mee. Middelgrote bedrijven kunnen die niet dragen en komen zo niet aanmerking voor de opdracht.” Middelgrote bedrijven vergroten volgens Dorée hun kansen op een opdracht als zij met elkaar samenwerken.

Reageer op dit artikel