nieuws

Kabinet stelt besluit over NEN-norm uit

bouwbreed Premium

Het kabinet brandt zich voorlopig niet aan de vraag of de NEN-normen gratis beschikbaar moeten komen. Een officieel standpunt daarover is opgeschort tot na de rechtszaak die binnenkort over de kwestie dient.

Het ministerie van Economische Zaken heeft gisteren bevestigd dat het nog “maanden kan duren” voordat het kabinetstandpunt klaar is. Aanvankelijk zou de regering zich dit jaar nog uitlaten over de beschikbaarheid van de NEN-normen.
Begin januari dient in Den Haag de rechtszaak die bouwkundig adviesbureau CBB uit Arnhem heeft aangespannen tegen de Staat. Het bedrijf wil via de rechterlijke procedure voor elkaar krijgen dat de normalisatienormen vrijelijk toegankelijk komen.
Nu nog betalen bedrijven jaarlijks duizenden euro’s voor de normen. Volgens CBB-directeur Pieter Plass klopt dat niet. Het Bouwbesluit verwijst immers naar de NEN-normen, die daardoor als wet- en regelgeving zijn te beschouwen. Voor wetten en regels hoeft in Nederland niet te worden betaald, aldus Plass.

Rechtszaak

Woordvoerder Jan van Diepen van Economische Zaken geeft toe dat het kabinetsstandpunt ook is uitgesteld vanwege de aanstaande rechtszaak. “De elementen van die zaak zijn immers voor een deel dezelfde als die van het kabinetsstandpunt”, zegt hij.
Tot dusver heeft de overheid zich altijd op het standpunt gesteld dat de NEN-normen niet verplicht zijn, niet onder wet- en regelgeving vallen en dus ook niet gratis toegankelijk hoeven worden gesteld. Of de uitkomst van het proces gevreesd wordt, wil de woordvoerder niet zeggen.
Plass vindt het “jammer” dat het kabinetsbesluit uitblijft, mede omdat de NEN-normen-discussie al ruim zeven jaar duurt. “Bovendien is een eventuele ‘reparatie’ voor een rechterlijke uitspraak hiermee onwaarschijnlijk geworden”.

Wenselijk

De CBB-directeur noemt het anderzijds wenselijk dat de rechter vonnis wijst “omdat de juridische status van normalisatienormen voor de bouw van groot belang is”.
Behalve de Staat is ook het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN), opsteller en uitgever van de NEN-normen, gedagvaard door Plass. Het NEN acht de rechtszaak kansloos, liet directeur Jan Wesseldijk al eerder weten. Volgens hem hebben de normen geen dwingend karakter. Bovendien liggen de auteursrechten op de normen bij het instituut en kan de overheid alleen daarom al niet bepalen dat de ze gratis beschikbaar komen.

Reageer op dit artikel