nieuws

Hibin waarschuwt voor prijsstijging van 5 procent

bouwbreed Premium

Brancheorganisatie Hibin waarschuwt voor stevig stijgende prijzen in 2007. Vooral energie-intensieve bouwstoffen worden duurder.

De organisatie van de handelaren in bouwmaterialen rekent per 1 januari op een gemiddelde prijsstijging van zeker 5 procent. Producten waarvan de fabricage gepaard gaat met veel energiegebruik zullen 7 procent of meer duurder worden.
Hibin prijst zich gelukkig dat de prijsstijgingen lager uitvallen dan tijdens de laatste grote opleving van de bouw, zo rond de eeuwwisseling. Destijds kondigde de organisatie 10 procent hogere prijzen aan. Dat de stijging dit keer geringer is, ligt volgens Hibin aan de talrijke inspanningen die zijn leden afgelopen jaren hebben verricht. Zo werd flink geïnvesteerd in kostenefficiëntie en zijn de logistiek en kennisoverdracht een stuk verbeterd.

Oorzaken

De aangekondigde prijsstijging van de bouwmaterialen heeft diverse oorzaken. De handelaren zien zich gedwongen meer te berekenen, vooral vanwege de duurder geworden grondstoffen, opgejaagd door de grote olie- en staalhonger in het Verre Oosten. Gelijktijdig worden de rekeningen van de energieconcerns hoger. Ook de stijging van de kosten voor personeel en transport drukken hun stempel.
Hibin is de koepel van zeventig fabrikanten en importeurs met een marktaandeel van 90 procent in de handel van bouwmaterialen.

Reageer op dit artikel