nieuws

Grondverwerving levert vertraging A12 op

bouwbreed Premium

Tientallen grondeigenaren weigeren momenteel hun land af te staan voor de nieuwe aansluiting Woerden-Oost op de A12.

Ze vinden dat Rijkswaterstaat met meer geld over de brug moet komen om de grond op te kopen. De aanleg van de nieuwe aansluiting is hierdoor opnieuw vertraagd.
Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen van minister Peijs (verkeer). De aansluiting wordt nu in 2010 opgeleverd terwijl in eerste instantie van 2005 was uitgegaan.
Een onafhankelijke commissie heeft inmiddels de grond getaxeerd. Naar aanleiding daarvan heeft Rijkswaterstaat een bod uitgebracht op de agrarische grond. De grondeigenaren vinden echter dat hun grond veel meer waard is dan waar de taxatie van uit gaat.
Peijs schrijft dat de Onteigeningswet nu wordt ingezet waarbij particulier bezit wordt onteigend voor publiek belang. De grondeigenaren worden – op basis van de taxatie van de commissie – schadeloos gesteld.
Het is voor de tweede maal dat de aansluiting vertraging oploopt. In 2002, toen de afspraken waren gemaakt, ging het ministerie uit van een oplevering in 2005. Dat moest toen al snel bijgesteld worden naar 2007. Door de nieuwe ontwikkelingen is de verwachting nu dat de nieuwe aansluiting tussen 2008 en 2010 gefaseerd wordt opgeleverd. De noorzijde zal over drie jaar klaar zijn; de zuidzijde in 2010. Het verschil in opleveringstermijn zit hem domweg in het feit dat Rijkswaterstaat eerder kan beginnen aan de noordzijde. Peijs gaat er dan wel van uit dat de ruimtelijkeordeningsprocedure de uitvoering niet belemmerd door verdere bezwaren en beroepen.

Reageer op dit artikel