nieuws

Een afwisselende carrière zonder ‘hoppen’

bouwbreed Premium

Een afwisselende carrière is ook mogelijk z ónder te ‘hoppen’ van het ene naar het andere bedrijf. In de achttien jaar die Marco van Brecht (39) nu werkzaam is bij BAM, veranderde het bedrijf regelmatig van naam en kleur en hij van functie. Meeveranderen is essentieel, vindt Van Brecht: “Je moet niet blijven hangen in het verleden. Dan word je een oude zuurpruim.”

Dat neemt niet weg dat het rood-wit-blauw van NBM, waar de afgestudeerd civiel technicus in 1988 zijn loopbaan begon, niet meer in zijn hart zit. “Maar dat is ook niet vreemd”, vindt Van Brecht, inmiddels Hoofd Bedrijfsbureau bij BAM Wegen in Den Haag. “Hoewel ik me absoluut onderdeel voel van BAM, denk ik dat de échte BAM’ers de jongeren zijn die hier nu vers in dienst komen. Als je tegen hen de namen NBM of HBG laat vallen, kijken ze je aan van: man, waar heb je het over.”
Van Brecht begon als assistent-uitvoerder, werd vervolgens calculator en ging daarna aan de slag met het opzetten van e en projectbureau, waar ontwikkelaars terecht konden met vragen en waar bestekken ge ï nitieerd werden. “Daar heb ik twee grote woningbouwprojecten helpen voorbereiden: Starrenburg in Voorschoten en ’t Zandrak in Capelle, een project waarbij buitendijks werd gebouwd.” Toen die projecten rond waren, begon het te kriebelen bij Van Brecht en wilde hij heel graag weer naar buiten. “Ik heb altijd leidinggevenden gehad die na twee jaar met iets nieuws voor me kwamen. Als ik zei dat ik daar even over wilde nadenken, zeiden ze altijd: jij hoeft niet na te denken, dat heb ik al voor je gedaan, en ik weet wat goed voor je is. Heel makkelijk ja! Maar deze keer heb ik zelf aan de bel getrokken.”
Gevolg: Van Brecht mocht de twee projecten die hij had voorbereid, zelf gaan uitvoeren. “Dat was natuurlijk erg mooi. Starrenburg was een pps-project en dat was heel interessant om mee te maken. Bij een dergelijke vorm van samenwerking is vertrouwen essentieel. Je moet je inzetten voor elkaars belangen en het is heel belangrijk dat alle partijen zich daar bewust van zijn. Als projectleiders werden mijn collega’s en ik een soort vertrouwenspersonen van de pps-partijen. Als ze het met elkaar even niet zagen zitten, kwamen ze bij ons.
Een tijdje geleden was ik een keer in Capelle en ben ik gaan kijken in die wijk. Ik sprak toen een man van een jaar of 75 die in een gigantische villa aan het water woonde, en vertelde hoe de wijk tot ontwikkeling was gekomen en hoe hij dat beleefd had. Ik heb ademloos naar die man staan luisteren. Zo mooi om dat te horen over je eigen project!”
Toen kwam het moment dat zijn leidinggevende weer iets anders had bedacht voor Van Brecht. Geen misselijke post, deze keer: hij vroeg of Van Brecht bedrijfsleider in Den Haag wilde worden. “Weer zei ik dat ik er even over na wilde denken, en weer kreeg ik als antwoord: hoeft niet, dat heb ik al voor je gedaan. Maar ik stond erop dat ik tot de volgende avond de tijd kreeg om erover na te denken, en na wat tegensputteren stemde hij toe. Ik heb er toen met wat mensen over gepraat, en nog diezelfde avond heb ik hem teruggebeld. “Ja, ik doe het.” “Wist ik wel”, zei hij.”

Raar

Daar stond hij toen, 32 jaar en bedrijfsleider. “Moest ik ineens leiding gaan geven aan een projectleider waarbij ik stage had gelopen.” In het begin is dat zonder meer raar, beaamt Van Brecht. “Ook nu werk ik met een inkoper die ooit mijn leidinggevende is geweest. Maar ik heb gemerkt dat je tegen die mensen het beste gewoon kunt zeggen wat je denkt en dat je het best lastig vindt. Zo neem je ook hun eventuele angst weg dat je de baas zou gaan spelen. Bij mij werkte dat in ieder geval heel goed. Als ik er met mensen over praatte, kreeg ik vaak te horen dat ze niet meer de ambitie hadden om op mijn plek te zitten. Vaak wordt degene die de beste is van zijn afdeling tot leidinggevende gebombardeerd. Dat werkt lang niet altijd: de beste calculator is niet per se de beste chef. Ik durf te zeggen dat ik nooit ergens de beste in ben geweest.”

Reageer op dit artikel