nieuws

Directeur krijgt twee jaar voor fraude

bouwbreed Premium

De rechtbank in Leeuwarden heeft directeur Wim K. van technisch bureau Massier veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De directeur heeft zich schuldig gemaakt aan belastingfraude, verduistering en het betalen van steekpenningen. K. gaat in hoger beroep.

K. betaalde steekpenningen aan een medewerker van het Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam om opdrachten in de wacht te slepen. De ziekenhuizen werden daardoor voor honderdduizenden euro’s opgelicht.
K. heeft zich verdedigd met het argument dat Massier niet wist dat de betrokken medewerker, Jef M., in dienst was van de ziekenhuizen. Het betaalde geld zou een vergoeding zijn voor werkzaamheden die M. voor Massier uitvoerde. K. heeft aan de officier zes ordners met werkzaamheden van M. overgedragen die die stelling moeten bewijzen. M. werd eerder dit jaar al veroordeeld tot 2,5 jaar cel.
De rechtbank maakte gehakt van deze bewering. “De verdachte heeft in zijn 21 verhoren door de FIOD altijd zelf het woord steekpenningen in de mond genomen. Pas ter zitting kwam hij met deze verdediging. De rechtbank acht dat niet overtuigend.”, aldus rechter mw. J. Jansen.
K. had bovendien kunnen weten dat M. in dienst was bij de ziekenhuizen, en dat de betaalde bedragen steekpenningen waren. Zelf had K. al toegegeven dat de betaalde bedragen aan M. door Massier zijn doorberekend aan de ziekenhuizen.
De rechtbank nam het K. kwalijk dat hij zorginstellingen en opleidingen had benadeeld. “Hij heeft zijn onderneming gefinancierd met geld uit collectebussen”. Dat hij ter zitting niet zelf zijn verantwoordelijkheid had genomen voor zijn activiteiten, nam de rechter zwaar op. De veroordeling is conform de eis van de Officier van Justitie.
De benadeelde ziekenhuizen werden niet ontvankelijk verklaard in hun eis tot schadevergoeding. Het Van Weel Bestheda Ziekenhuis probeert nu in een civiele procedure tegen K. alsnog 350.000 euro terug te krijgen.

Van slag

K. is ‘behoorlijk van slag’ van de uitspraak. “Dit is nogal heftig. Ik vind het onbegrijpelijk dat die bewijsvoering die ik heb aangedragen door de officier en de rechtbank helemaal niet is meegenomen. Hoe kon ik nou weten dat M. niet de persoon was waarvoor hij zich uitgaf? Massier is geen eenmansbedrijf, en ik kan als directeur natuurlijk nooit van alle details op de hoogte zijn geweest”.
Volgens K. worden de gesprekken met de FIOD, die hij had in het kader van het onderzoek naar M., nu tegen hem zijn gebruikt in zijn eigen zaak. “Ik ben onder druk gezet door de FIOD, en bij de verhoren was geen advocaat aanwezig. Het verwijt dat ik pas met de bewijsstukken kwam toen ikzelf ben aangeklaagd is toch niet zo vreemd? We hebben een heel onderzoek moeten doen om die stukken boven tafel te krijgen. Voor een onderzoek van de FIOD naar iemand anders doe je dat niet even”. K. tekent hoger beroep aan. “Ik hoop dat dan wel wordt gekeken naar onze argumenten en bewijsvoering.”

Reageer op dit artikel