nieuws

Atoomschuilkelder kan ook dienen als zwembad

bouwbreed Premium

Afhankelijk hoe er in West- of Oost-Berlijn naar werd gekeken, heette de scheidslijn tussen beide stadsdelen de ‘Muur der schande’ of de ‘Antifascistische keermuur’. Terwijl toenmalig leider Walter Ulbricht van de DDR tegen Westerse vertegenwoordgers volhield: “En ik zeg het nog één keer: er wordt geen muur gebouwd!”

Afhankelijk hoe er in West- of Oost-Berlijn naar werd gekeken, heette de scheidslijn tussen beide stadsdelen de ‘Muur der schande’ of de ‘Antifascistische keermuur’. Terwijl toenmalig leider Walter Ulbricht van de DDR tegen Westerse vertegenwoordgers volhield: “En ik zeg het nog één keer: er wordt geen muur gebouwd!”
Die kwam er toch. Cobouw gaat eraan voorbij. Maar niet aan de politieke gevolgen in Europa: de Koude Oorlog die in een hete kernoorlog dreigde te ontaarden. Een beetje lacherig berichtte Cobouw in het najaar van 1961 over een familie in München die een eigen atoomschuilkelder van Zwitsers fabrikaat bestelde voor ruim 20.000 gulden.
Niet veel later meldde de krant al wat serieuzer van de BaG Bunker; een Nederlands product van 12.000 gulden. “Wie er een koopt, kan er later nog een zwembad van 20 vierkante meter van maken”, werft de krant.
Tegen het einde van het jaar is elke luim verdwenen uit de aankondiging dat de provincie Overijssel voor 400.000 gulden een kantoorbunker laat bouwen zodat de overheid tijdens rampen gewoon kan blijven doorwerken.

Reageer op dit artikel