nieuws

Arbeidsmarkttoets vervalt voor bouw

bouwbreed

De arbeidsmarkttoets voor de bouw vervalt. Daarmee kunnen Poolse bouwvakkers makkelijker in Nederland aan de slag.

Dat heeft staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) vrijdag besloten, nadat hij afgelopen week nog in de clinch lag met een forse meerderheid van de Tweede Kamer die juist terughoudendheid wilde bij het openen van de grenzen voor de Polen. De PvdA is dan ook zeer ontstemd over het besluit van de staatssecretaris. Tweede Kamerlid Jet Bussemaker (PvdA) heeft al aangekondigd dinsdag een spoeddebat te willen. “Amper vier dagen geleden wordt hier niks over gezegd en dan dit. Buitengewoon onverstandige zet.” Bussemaker vindt dat Van Hoof, wat betreft de bouw, eerst maar naar de oudere bouwvakkers uit Nederland moet kijken. “Er zitten nog 19.000 werkloze bouwvakkers in de kaartenbakken. Ik weet zeker dat genoeg van deze mensen nog willen werken.”
De bouw is één van de zestien sectoren waar het toelatingsbeleid voor de Oost-Europese arbeiders is versoepeld. Door het vervallen van de arbeidsmarkttoets is het vanaf zondag niet meer noodzakelijk voor bouwwerkgevers om eerst te zoeken naar Nederlandse werknemers om vacatures te vullen. Er mag nu direct naar de Poolse werklieden worden gekeken. Met deze maatregel geeft Van Hoof eigenlijk aan dat er geen tot weinig sprake is van verdringing in de bouw van Nederlandse bouwvakkers.

Werkvergunning

Werkgevers die bouwvakkers uit Polen, Tsjechië, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië willen aannemen, moeten nog wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen Deze werkvergunning krijgen ze als ze kunnen aantonen dat de buitenlandse krachten hetzelfde verdienen als Nederlandse werknemers en of ze op een goede plek zijn gehuisvest.
Eerder dit jaar werd het in 23 andere sectoren al makkelijker gemaakt om mensen in te huren uit de acht ‘nieuwe’ lidstaten van de Europese Unie. Voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije kunnen, als ze 1 januari toetreden tot de EU, nog niet eenvoudiger aan werk komen in Nederland.

Reageer op dit artikel