nieuws

Arbeidsinspectie let extra op agressie bij wegwerk

bouwbreed Premium

De Arbeidsinspectie heeft de aanpak van agressie tegen werknemers voor volgend jaar als speerpunt benoemd. Daarbij wordt gekeken naar de risico’s voor wegwerkers die “soms de gram over zich heen krijgen van passerende automobilisten”. Maar de inspectie gaat ook extra letten op afzettingen en kwartsrisico’s bij frezen.

Dat blijkt uit het Jaarplan 2007 van de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken. In totaal inspecteert de dienst volgend jaar de werkomstandigheden in 2007. De bouw zal daarbij weer topprioriteit krijgen en wordt het hele jaar door intensief gecontroleerd. “De bouw is en blijft een van de sectoren met de meeste ongelukken. Vooral sluipende gevaren worden onderschat, zoals gezondheidsrisico’s met kwarts of asbest”, licht woordvoerder Magda de Vette van de Arbeidsinspectie toe.
Uit onderzoek is gebleken dat tegenover één dodelijk ongeval negen ernstige ongevallen en duizend minder ernstige ongevallen staan. In de bouwsector ligt de nadruk op controle op knellen, snijden, vallen en overbelasting. Daarnaast let de inspectie op kankerverwekkende stoffen, schadelijk geluid en gevaarlijke stoffen.

Aanrijgevaar

Bij de wegenbouwers wordt daarnaast extra gelet op aanrijgevaar, kwarts en werk- en rusttijden. Afgelopen jaar zijn veel extra wegwerkzaamheden uitgevoerd, maar de piek valt volgend jaar. De inspectie is van plan te letten op agressie en geweld van derden. Vorig jaar trokken de vakbonden FNV en Het Zwarte Corps aan de bel dat de agressie van automobilisten toeneemt. De inspectie wil wegwerkers interviewen en gaat erop letten hoe werkgevers met klachten omgaan. Minder pylonen en vaker volledig afsluiten zou kunnen helpen.
Verder controleert de Arbeidsinspectie in 2007 bij ruim 10.000 werkgevers op illegale arbeid. Afgelopen jaar werden bij een derde van de duizend controles in de bouw illegalen aangetroffen. Als de grenzen volgend jaar opengaan, zal de aandacht van de inspectie zich vooral richten op onderbetaling.

Reageer op dit artikel