nieuws

Amercentrale

bouwbreed

Zeventien zittingsdagen heeft de Bredase rechtbank nodig om tot een oordeel te komen in de zaak over het steigerongeval in de Amercentrale uit 2003. In de rechtszaal wordt uitvoerig gedebatteerd over vloeigrenzen, kritische knikfactoren en tweede orde stabiliteitsberekeningen. Om haar betoog kracht bij te zetten dat de steiger slecht was geschoord, laat de officier van justitie een schaalmodel bouwen met het kinderspeelgoed k’nex. De ontwerper van de steiger, toenmalig hoofd calculatie van Albuko, krijgt een jaar onvoorwaardelijke celstraf. Het steigerbouwbedrijf en zijn Nederlandse moederbedrijf Hertel krijgen geldboetes opgelegd van 450.000 respectievelijk 300.000 euro. Bij de ramp in 2003 kwamen vijf gritstralers om het leven die de wand van de stoomketel reinigden. Foto: ANP

Zeventien zittingsdagen heeft de Bredase rechtbank nodig om tot een oordeel te komen in de zaak over het steigerongeval in de Amercentrale uit 2003. In de rechtszaal wordt uitvoerig gedebatteerd over vloeigrenzen, kritische knikfactoren en tweede orde stabiliteitsberekeningen. Om haar betoog kracht bij te zetten dat de steiger slecht was geschoord, laat de officier van justitie een schaalmodel bouwen met het kinderspeelgoed k’nex. De ontwerper van de steiger, toenmalig hoofd calculatie van Albuko, krijgt een jaar onvoorwaardelijke celstraf. Het steigerbouwbedrijf en zijn Nederlandse moederbedrijf Hertel krijgen geldboetes opgelegd van 450.000 respectievelijk 300.000 euro. Bij de ramp in 2003 kwamen vijf gritstralers om het leven die de wand van de stoomketel reinigden. Foto: ANP

Reageer op dit artikel