nieuws

Zwarte lijst overtreders bouwvergunning bepleit

bouwbreed Premium

De namen van bouwers die regels aan hun laars lappen, moeten op internet worden gepubliceerd. Dat is het ultieme wapen dat burgemeester Henk Aalderink van het Gelderse Bronckhorst wil inzetten tegen aannemers die het te bont maken.

Alleen al in zijn gemeente – zo’n 40.000 inwoners – moet veertig keer per jaar een werk worden stilgelegd, omdat er iets anders wordt gebouwd dan in de vergunning staat aangegeven. De handhaving kost de gemeente handenvol geld, dat hij liever nuttiger besteedt.
Als lid van de Regieraad Oost werkt hij samen met de sector aan innovatie van de bouwsector die gunstig moet uitpakken voor zowel de samenleving als de aannemers en hun reputatie. Een harde aanpak van overtreders maakt, onderstreept hij, voor hem deel uit van een palet aan maatregelen waarvan ook de bouwbedrijven veel voordeel zullen hebben.
Hij doelt onder meer op de vereenvoudiging van regels en procedures, wat het einde betekent van onnodige eisen en een snelle vergunningverlening volgens het principe ‘klaar terwijl u wacht’ – en dan uiteraard niet te lang. “Voor alle partijen valt winst te behalen.”

Afspreken

Aalderink hoopt dat met bedrijven valt af te spreken dat ze zich onder die nieuwe omstandigheden aan de bouwvergunningen zullen houden. Dan kan met minder handhaving worden volstaan. “Als vervolgens toch blijkt dat ergens 3 meter hoger en 2 meter langer wordt gebouwd dan in de vergunning staat, moet je de betrokkenen aanpakken.”
Doel van een bekendmaking van de bedrijfsnamen op internet is vooral dat iedereen kan zien welke bedrijven extra in de gaten moeten worden gehouden. “De handhaving moet streng zijn, maar ook rechtvaardig”, vindt de burgemeester, die zegt te hopen dat het nooit echt tot publicatie van zwarte lijsten hoeft te komen.
Maar bij de nieuwe aanpak hoort voor hem dan wel dat bedrijven zelf meer verantwoording nemen voor de naleving van regels, in plaats van deze bij de overheid te leggen. “Als ik zo twee ton kan besparen op handhaving, heeft iedereen daar veel meer aan.”

Reageer op dit artikel