nieuws

Zonnehaard maakt oudere kleine flat energiezuinig

bouwbreed Premium

Ook kleinere flats uit de jaren vijftig en zestig kunnen met een passende renovatie veranderen in energiezuinige zonnehaard-woningen. Milieukundig Onderzoek- en Ontwerpbureau BOOM uit Delft zoekt een opdrachtgever die de zonnehaard bijvoorbeeld in een renovatieproject wil beproeven. Vergeleken met andere energiezuinige woningen kost de zonnehaard-woning globaal genomen 12.000 euro meer.

BOOM zoekt opdrachtgever die systeem in renovatieproject wil beproeven

Veel flatwoningen uit de jaren vijftig en zestig worden verwarmd met een gashaard. Die haard is de kern van het zonnehaard-systeem, zegt ir. Frank Stofberg van BOOM. Een gashaard in de woonkamer verwarmt dit vertrek en houdt ook de andere ruimten op temperatuur. Een wisselaar draagt de warmte uit het rookgas over op het vat van een zonneboiler. Dit systeem telt zo’n 8 vierkante meter aan collectoren en verwarmt met radiatoren de slaapkamers, badkamer en eventueel de keuken. De zonneboiler levert ook warm tapwater. De radiatoren verwarmen alleen wanneer de bewoner ze aanzet en stoppen na het verstrijken van de ingestelde tijd.
Zo’n installatie lijkt op papier omvangrijk maar valt in de praktijk mee, vindt Stofberg. De voordelen ervan komen evenwel alleen tot uiting in een zeer goed geïsoleerde woning die van het begin af aan op de kenmerken van de zonnehaard-woning is voorbereid. De woning wordt op natuurlijke wijze geventileerd en heeft een serre op het zuiden waar in de winter de ventilatielucht wordt verwarmd.

Nachtkoeling

In de zomer levert de serre nachtkoeling. In de keuken draait een afzuigkap en de woning is standaard voorzien van zonwering. De woning is zo gebouwd dat de binnentemperatuur in de zomer niet te hoog oploopt.
Deze kenmerken geven de woning het karakter van een zogeheten passieve woning. Die heeft evenwel een gebalanceerde ventilatie en verbruikt mede daardoor meer elektriciteit dan een zonnehaard-woning. Ook anderszins spaart deze woning energie, legt Stofberg uit: bijvoorbeeld de wasmachine kan met warm water uit de zonneboiler worden gevuld. Het elektraverbruik ligt ruim 20 procent lager dan in vergelijkbare woningen; ook door de optimale verdeling van het daglicht. Zonnecellen compenseren het verbruik van de zonneboilerpomp en de ventilator van de wasemkap.
Alle installaties zijn eenvoudig opgezet wat voor lage onderhoudskosten zorgt en de kans op storingen beperkt. En mede door die eenvoudige opzet zijn de installaties goed te begrijpen wat een juist gebruik bevordert. Elektra is geen bindende voorwaarde voor een goed functionerende verwarming, garandeert Stofberg. De gesloten haard kan zonder ventilator toe zodat de bewoner ook tijdens een stroomstoring kan stoken. In de zonneboiler zit een buffervoorraad warm water terwijl de wisselaar nog water kan verwarmen.
De epc van de zonnehaard-woning ligt rond de 0,75. De woning voldoet aan de bepalingen van het Certificaat Zonnewoning en aan de eisen uit de regeling Groenfinancieren met een verwijzing naar het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen. Of de woning aan de specifieke kenmerken voldoet hangt mede af van de zorgvuldigheid waarmee de detailleringen zijn uitgevoerd en de samenwerking tussen de bouwfysicus en de installateur. Voor de beste kans van slagen zouden beide uit hetzelfde bedrijf moeten komen, meent Stofberg. Ook de architect zal moeten wennen aan de afwijkende opzet van dit woningtype.

Plan

Het concept van de zonnehaard-woning stoelt op de 31 woningen die architect Guus Westgeest ontwierp voor het plan Veldzicht in het Zuidhollandse Valkenburg. Deze woningen zijn al enkele jaren in gebruik en blijken volgens een huis-aan-huisonderzoek goed te voldoen. Op de haard is evenwel geen rookgascondensor aangebracht; een zonnegascombi zorgt voor het warme water. Uit onderzoek blijkt een werkelijke gasverbruik van bijna 700 kubieke meter in een standaard jaar bij een epc van 0,71. Een rookgascondensor en een verbeterde isolatie en detaillering kan het verbruik verder verminderen. Aan elektra verbruiken de woningen van Veldzicht jaarlijks 3050 kilowattuur.

Reageer op dit artikel